Järgmine suurtehing terendab: Eesti Energia sihib Soome suurt tuuleparki (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulikud Pakri poolsaarel.
Tuulikud Pakri poolsaarel. Foto: Küllike Rooväli

Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Green sõlmis Soome riigile kuuluva ettevõttega Metsähallitus kokkuleppe, mis loob tulevikus võimaluse Soomes Tolpanvaara tuulepargi arendamiseks. Investeeringu suurus oleks kuni 150 miljonit eurot.

Enefit Greeni juhi Aavo Kärmase sõnul otsib ettevõte pidevalt võimalusi oma taastuvenergia portfelli kasvatamiseks Läänemere äärsetes riikides, kus Eesti Energia juba tegutseb. Märtsis alustas Eesti Energia Soome turul elektrienergia müüki kodutarbijatele, eesmärk on aga hakata Soomes ka taastuvenergiat tootma.

«Näeme ühe võimalusena Tolpanvaara tuulepargi arendamist Soomes. Kokkuleppe kohaselt asub Enefit Green Tolpanvaara arendusse investeerima juhul, kui teemaplaneering saab järgneva pooleteise aasta jooksul edukalt kinnitatud. Kui Enefit Green peaks jõudma tuulepargi investeerimisotsuseni, on võimaliku investeeringu maht suurusjärgus 100-150 miljonit eurot,» selgitas Aavo Kärmas.

«Metsähallitus arendab tuuleenergia projekte nii Soomes kui rahvusvahelisel tasandil. Meil on hea meel, et oleme leidnud ettevõtte, kes on valmis Tolpanvaara tuulepargi projekti ellu viima,» ütles Metsähallituse kinnisvara arendamise üksuse juht Tuomas Hallenberg.

Kavandatav tuulepark hakkab paiknema heade tuuleoludega ja suhteliselt kõrvalises asukohas Metsähallitusele kuuluvate metsade vahel. Tuulepargi võimsus on ca 100 MW. Täpsem tuulepargi maksumus ja võimsus selguvad pärast hangete läbiviimist.

«Metsähallitus soovib olla oma vastutustundlike tegevustega esirinnas ja aidata kaasa Soome valitsuse kliima- ning energiaeesmärkide saavutamisele,» märkis Tuomas Hallenberg. Tema sõnul tegutseb Soome riigimaal praegu 91 tuuleparki, millest toodetavast elektrist piisab ligi 45 000 elektriküttega majapidamisele ning Tolpanvaara oleks olemasolevatele tuuleparkidele heaks täienduseks.

Enefit Green on Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvenergiat tootev ettevõte, mis toodab energiat tuulest, veest, päikesest, biomassist ja segaolmejäätmetest. 

Soome riigile kuuluv Metsähallitus haldab riigile kuuluvaid metsa-alasid. Ühtlasi tegeleb Metsähallitus nende alade arendamisega, sh tuuleparkide rajamiseks võimaluste loomisega ja maa rendile andmisega. Metsähallitus sõlmib tuulepargi arendajatega maakasutuskokkuleppeid. Metsähallitus ise tuuleparke ei oma.

Soome asemel investeerigu Eestisse

Eesti Taastuvenergia Koja hinnangul võiks Enefit Green Soome asemel pigem Eestisse investeerida, kuid samas nentis koja juht Rene Tammist, et Eestis on praegu tuuleenergiasse ja taastuvenergiasse investeerimine riigipoolse ebaselguse tõttu raskendatud.

«Tegelikult võiks Enefit Green Eestisse investeerida. Eestis on ka väga head tuuleolud ja võimalikke potentsiaalseid kohti kuhu arendada võiks olla,» ütles Tammist BNS-ile.

Taastuvenergia koja juhi sõnul pole Eesti riik praegu suutnud luua sobivat investeerimiskeskkonda. «Ennekõike pean silmas seda, et ei ole teada antud, millal võiksid aset leida vähempakkumised taastuvenergia toetustele,» rääkis Tammist.

«Senikaua kuni selgust ei ole on tuuleenergia ja taastuvenergia arendamine stagnatsioonis,» lisas taastuvenergia koja juht.

Taastuvenergia koja hinnangul võiks riik teada anda kolme kuni viie aasta vähemapakkumiste ajakavad ja muud tingimused, mis on seotud kvalifitseerimisega, koguste ja tehnoloogiatega. Tammisti sõnul looks see investeerimiskindluse.

«Eks Enefit Green ja teised võimalikud arendajad vaatavad praegu rohkem väljapoole või on ootel ja sellest on kahju, kuna Eestis sai tuuleenergia areng päris hea hoo sisse aastatel 2009 ja 2012 kui rajati mitmed suuremad tuulepargid,» sõnas Tammist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles