Suur peatöövõtja näeb ehitusturu kohal tumedaid pilvi (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Rand ehitusfirmast Rand ja Tuulberg.
Raivo Rand ehitusfirmast Rand ja Tuulberg. Foto: Eero Vabamägi

Kuigi Eesti ühe suurima ehituskontserni ASi Rand & Tuulberg Grupi jaoks oli mullune kasvuaasta, näeb ettevõte tänavu ehitusturul suuri riske.

«Eeldame, et 2018. aasta tuleb peatöövõtuturul raske,» alustab grupi juhatuse esimees Raivo Rand majandusaasta aruandes tänavuste tegevusplaanide tutvustamist. Ta möönab, et riigi tellimused peaks küll tõusma, kuid kulude (tööjõud, materjal, energia) kasvu tõttu on suuremate ehitusprojektide valmimine suurema riski all.

«Turul on paremini positsioneeritud efektiivsed ja paindliku kulubaasiga ehitusettevõtted. Tulenevalt tellijate jätkuvast keskendumisest odavaimale ehitushinnale, on väga raske pakkuda professionaalset ja kvaliteetset teenust, seda eriti keskmiste ja väikeste ehitusobjektide osas. Kasvanud on ka riskid seoses alapakkumiste tõenäosuse suurenemisega,» märgib Rand.

Kodumaiste riskide tõttu plaanib firma suurendada eksporti Skandinaavia riikidesse. Sealne olukord oli mullu juhatuse hinnangul positiivne, Soome, Rootsi ja Norra turud kasvasid tugevalt.  «Aasta lõpus toimunud kinnisvaraturu korrektuur Rootsis ei avaldanud mingit märgatavat mõju, pigem kasvas Rootsi pakkumiste hulk. 2018. aastal peaks kõikide sihtturgude ehitus- ja kinnisvaraturg olema jätkuvalt elujõuline ja pigem kasvavas trendis,» kirjeldas ettevõtja.

Rand & Tuulberg Grupi käive suurenes läinud aastal 16 protsenti 63,2 miljoni euroni. Lisaks õnnestus ehitusfirmal välja ronida möödunud aasta kahjumist ja jõuda pea 650 000 euroga kasumisse. Raivo Rand märgib ise aruandes, et mõistlikku kasumlikkust on väga keeruline saavutada, põhjuseks kiiresti kasvavad sisendhinnad ja tööjõukulud.

Kontsernis töötas möödunud aastal keskmiselt 241 töötajat. Rand & Tuulberg kuulub ettevõtjatele Raivo Rannale ja Aivar Tuulbergile, kel on mõlemad ettevõttes 50-protsendiline osalus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles