Adobe ja DARPA töötasid enda sõnul välja masinõppe tööriista, mis tuvastab manipuleeritud fotosid

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Fototöötlusprogrammi Adobe Photoshop loojad väidavad, et on arendanud koos USA militaartehnoloogiate agentuuri DARPAga välja tööriista, mis võimaldab leida fotodelt manipuleerimise märke, mida inimsilm ei näe.

Praegused fotode autentsust tuvastavad tööriistad kontrollivad peamiselt piltide meta-andmed, mis sisaldavad näiteks informatsiooni selle kohta kus ja millal pilt tehti. Neid andmeid arvesse võttes saab omakorda piltidelt otsida näiteks ebaloogilist valgust. Paraku kipuvad sellised tööriistad uusimatele manipulatsioonitehnikatele alla jääma, eriti arvestades tõsiasja, et Adobe Photoshop ise muutub üha arenenumaks.

Uut masinõppel põhinevat tööriista treeniti otsima tuhandetelt fotodelt ebakõlasid pildi «taustamüras», et leida märke kolmest erinevast manipulatsiooni tehnikast:

  1. Splaissimine - mingid osad kahest erinevast pildist pannakse kokku.
  2. Kopeerimine/kloonimine - Fotol olev objekt kopeeritakse ühest kohast teise.
  3. Eemaldamine - Midagi lõigatakse fotolt välja ja tühimik täidetakse.

Sellised tehnikad jätavad endast Adobe sõnul maha märke foto taustamüras ja tehisintellekt on võimeline seda märkama. 

Kuna manipuleeritud fotosid kasutatakse üha enam infosõjas valeuudiste levitamiseks, siis on muutunud selliste tööriistade välja arendamine väga aktuaalseks. Kuna Adobe Photoshop on kõige levinum fotomanipulatsiooni tööriist, siis on Adobe enda sõnul kõige paremas positsioonis selliste tööriistade välja arendamiseks.

Mitmed eksperdid on siiski hoiatanud, et tehisintellekti on võimalik petta ja panna kavalate trikkidega iseenda vastu töötama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles