Trumpil uus sihtmärk: Hiina investeeringud

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaubandusminister Wilbur Ross möödunud nädalal USA senati rahanduskomiteele kehtestatud ja plaanitavate tariifide kohta aru andmas.
USA kaubandusminister Wilbur Ross möödunud nädalal USA senati rahanduskomiteele kehtestatud ja plaanitavate tariifide kohta aru andmas. Foto: CHIP SOMODEVILLA/AFP

President Donald Trumpi administratsioon plaanib piirata Hiina investeeringuid USA ettevõtetesse ja idufirmadesse mitmesugustes tööstusharudes alates kosmosetehnikast ja lõpetades robootikaga. Ekspertide sõnul on sellel sammul palju suurem pikaajaline mõju kui vorst-vorsti-vastu-tariifisõda ning see märgib ka suurimat muutust aastakümneid kehtinud USA avatud investeerimispoliitikas. Paralleelselt plaanib ta blokeerida tehnoloogiaekspordi Hiinasse.

Mõlemad meetmed kavatsetakse välja kuulutada selle nädala lõpul ja nende eesmärk on takistada Pekingit liikuda edasi plaaniga «Made in China 2025» («Valmistatud Hiinas 2025»). Selle programmi eesmärk on tõusta kümne tehnoloogiavaldkonna globaalseks liidriks.

USA rahandusministeerium töötab välja reegleid, millega takistada üle 25-protsendilise Hiina kapitaliga ettevõtetel omandada ettevõtteid, kes kasutavad Valge Maja väljendi kohaselt tööstuslikult tähtsat tehnoloogiat. USA kaitsenõukogu ja kaubandusministeerium koostavad ka plaani suurendamaks ekspordikontrolli, millega hoitakse ära tehnoloogia eksport Hiinasse, ütles The Wall Street Journalile ettepanekutega kursis olevad allikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles