Sisserännu pisike piirarv on hüppeliselt kasvatanud lühiajalise töötamise taotluste esitamist (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestisse maasikaid korjama tulnud ukrainlased.
Eestisse maasikaid korjama tulnud ukrainlased. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Sel aastal on Eestisse sisserändajate piirarv sisuliselt täitunud, millega samaaegselt on hüppeliselt kasvanud ka lühiajalise töötamise taotluste esitamine, mis käesoleval aastal võib ületada 20 000 taotluse piiri.

Tänavu on politsei- ja piirivalveamet (PPA) väljastanud 1290 piirarvu alla jäävat elamisluba ning menetluses on neid veel 312. Käesoleva aasta piirarvuks on 1315 elamisluba. Kuna väljastatud ja menetluses olevate taotluste hulk ületab aastaks kehtestatud limiidi on piirarv sisuliselt täitunud. Seadusemuudatusega pikendati ka lühiajalise töötamise lubatud perioodi ühe aastani ning seetõttu ei pea enam aastaks tööle tulijad taotlema tähtajalist elamisluba.

Siseministeeriumi hinnangul suureneb seega tõenäoliselt ka lühiajalise töötamise registreerimiste arv. Käesoleva aasta esimese nelja kuuga on lühiajalise töötamise taotlusi esitatud prognoositust juba kaks korda rohkem. Eelnevast lähtuvalt võib eeldada, et kui esialgu prognoositi tänavu aasta lõpuks 10 000 taotlust lühiajalise töötamise registreerimiseks, siis tõenäoliselt esitatakse neid ligi 22 000. Möödunud aastal esitati lühiajalise töötamise registreerimiseks 7584 taotlust.

Tulenevalt välismaalaste seaduse muutmisest vabaneb juba täitunud välismaalaste piirarvu alt tagasiulatuvalt vähemalt 32 elamisluba, mis on antud tippspetsialistidele.

Juunis kiitis riigikogu heaks välismaalaste seaduse muudatused, millega jäetakse sisserände piirarvu arvestusest välja tippspetsialistid ning pikendati lühiajalise töötamise maksimaalset aega seniselt üheksalt kuult ühele aastale, et leevendada majanduse tsüklilisest arengust tingitud tööjõupuudust.

Eelmisel aastal täitus sisserände piirarv juulis, 2016. aastal täitus kvoot detsembris. Sisserände piirarvu täitumine ei mõjuta õppimiseks elamisloa taotlejaid, Euroopa Liidu kodanikke ja nende perekonnaliikmeid, Ameerika Ühendriikide ja Jaapani kodanikke. Lisaks ei kuulu piirarvu alla inimesed, kes tulevad Eestisse tööle teadlaseks, õppejõuks või info- ja kommunikatsioonitehnoloogia erialale või asuvad tööle iduettevõttesse, planeerivad iduettevõtlusega Eestis tegelema hakata või tegutsevad suurinvestorina. Samuti ei piira kvoodi täitumine pereliikme juurde Eestisse tulijate elamisloa taotlemist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles