Bauhof läheb leedukate kätte (8)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bauhofi poed saavad uue omaniku.
Bauhofi poed saavad uue omaniku. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Maxima omanikfirma, Leedu kontsern Vilniaus Prekyba Groupi tütarettevõte Ermitažas ostab tuntud Eesti ehitusmaterjalide ja aiakaupade müügiketi Bauhofi. Tehingu hind võis küündida kuni 35 miljoni euroni. 

Bauhofi praeguse omanikfirma MyInvest Estonia grupi nõukogu esimees Indrek Prants ütles, et enam kui 15 tegutsemisaasta jooksul on nende käe all Bauhofist saanud Eesti ehitusmaterjalide ja aiakaupade turu liider ning nad tunnevad selle üle suurt rõõmu ja uhkust. 

«Bauhof on praeguseks jõudnud sellisesse arengufaasi, et saame ettevõtte rahuliku südamega uutesse kätesse usaldada ning ise järgmiste ettevõtmiste algatamisse ja arendamisse panustada,» lisas Prants. Küsimuse peale, mida mees müügist saadud rahaga peale hakkab, vastas ta, et midagi konkreetset ta praegu välja tooma ei hakka. «Olen aga kindel, et leiame edaspidigi uusi ning huvitavaid väljakutseid, millele oma energiat ning aega pühendada.»

Bauhofi ostnud Ermitažase tegevjuht Marijus Kriščiūnas märkis, et näevad Bauhofi kauplusteketil suurt turupotentsiaali. Ettevõttes toimivad suurepäraselt nii äri- kui jaeteenindus ning e-kaubandus, tegemist on tugeva ning hästi toimiva organisatsiooniga, loetles Kriščiūnas.

Uuel omanikul on plaanis Bauhofi kasvatada ning luua kõiki kolme Balti riiki hõlmav ehitus- ja aiakaupade müügikett. Bauhofi kaubamärk jääb Eestis alles ning organisatsiooni tegevjuhtimises muudatusi teha kavas ei ole. Ka Prants lisas, et temale teadaolevalt radikaalseid muudatusi plaanis ei ole. 

Bauhofi üks endisi omanikke Indrek Prants.
Bauhofi üks endisi omanikke Indrek Prants. Foto: Sille Annuk

Kuigi tehingu maksumust osapooled ei avalikusta, kirjutas Leedu majandusleht Verslo Žinios, et diili maksumus võib ulatuda kuni 35 miljoni euroni. Tehing peab enne lõplikku jõustumist saama ka Eesti konkurentsiameti heakskiidu. 

Eestis ei leidunud ostjat

Bauhofi konkurent, ehitusmaterjalide jae- ja hulgimüügiga tegeleva Espak ASi juhatuse esimees Arvi Liivik soovis tehingu puhul esmalt õnne. Ta jätkas, et neile polnud firma müük eriline üllatus. «Bauhof oli juba ammu müügis. Terve aasta juba. Seda pakuti Eesti firmadele, aga keegi ei tahtnud. Kaasa arvatud meie,» rääkis Liivik. Küsimusele, miks nad Bauhofi osta ei soovinud, vastas mees, et Espaki müügikett on praegu optimaalne ja pole mõtet laieneda.

Kas uus Leedu omanik võiks Eesti ehituspoodide turu jõujooni kuidagi ümber mängida? «Midagi erilist nad muuta ei saa. Kaubavalik ehituspoodides on ikka traditsiooniline. Midagi Poolast ja Leedust ehk toovad juurde, aga see pole ilmselt väga märkimisväärne,» arvas Liivik.

Seega ei oska ta leedukate motivatsiooni taha näha, seda enam, et Eesti ehitusmaterjalide turg kui selline eriti ei kasva. «Suurt kasvu ei saa täna eriti keegi. Kuskil 3–4 protsenti turg kasvab, aga ega rohkem mitte,» sõnas pikaaegne tegevjuht.

Kuigi võiks arvata, et paisu tagant lahti pääsenud majanduskasv paneb inimesed ja ettevõtted rohkem ehitama, ütles Liivik, et ehitusmaterjalide kauplustes see niiväga ei kajastu. «Ehituspoed on väikestele ehitusfirmadele. Suured meilt midagi ei osta. Raudbetoonpaneele, millest maju ehitatakse, meilt ei osteta. Viimistlusmaterjale ja santehnikat saame küll müüa, aga rohkem mitte,» lisas mees.

Espak ise tegeleb praegu Tallinnas detailplaneeringu koostamisega Veerenni 61 ja 63 ning Veerenni põik 4 ja 6 kinnistutele äripindade väljaehitamiseks. Espaki käive kasvas mullu aastaga 2,3 protsenti 65,5 miljoni euroni, samas puhaskasum vähenes 7 protsenti 4 miljonile eurole. Espakis töötas 2016. aastal keskmiselt 199 töötajat. Neil on üle Eesti 17 ehituskauplust.  

Bauhofi ostnud Vilniaus Prekyba on Leedu äri- ja kaubanduskontsern, kellele kuuluvad apteegikett Euroapotheca, ehituspoodide kett Ermitažas, Maxima Grupp ja Akropolis Grupp. Vilniaus Prekyba opereerib ka mitmete kinnisvaraarenduse ning -rendi valdkonnas tegutsevate ettevõtete tegevust Baltimaades, Poolas, Bulgaarias, Ukrainas ja Rootsis.

Bauhofi keeruline omandistruktuur

Bauhof on Eesti ehitusmaterjalide jaekaubandusturu liider, ettevõtte senine omanik oli MyInvest Grupp. Bauhofi 2017. aasta käive oli 97 miljonit eurot ning puhaskasum 3,1 miljonit eurot. Bauhofil on Eestis 13 kauplust, ettevõttes töötab 450 inimest.

Bauhofi suuremad eestlastest omanikud on ettevõtjad Armin Kõmägi, Indrek Prants ja Sven Mansberg läbi ettevõtte Nemor Invest. Osalus Bauhofis soetati 2013. aastal Askembla fondilt, kuid samad ettevõtjad olid Bauhofiga seotud juba sellest ajast, kui poekett kandis veel nime Ehitus Service. Bauhofi kaubamärgi võttis Ehitus Service kasutusele 2007. aastal seoses sooviga aina rohkem laieneda väljaspoole Eestit.

Endiselt on märkimisväärne osalus Bauhofis ka Askembla Growth Fundil, mis juba mõnda aega on otsinud võimalust ettevõttest väljuda.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles