Kaubandussõja uus rünnak: Trump ähvardab EL-i autosid importmaksuga (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rooli paigaldamine Porsche tehases Saksamaal.
Rooli paigaldamine Porsche tehases Saksamaal. Foto: MICHAELA REHLE / REUTERS

USA president Donald Trump ähvardas reedel kehtestada kõikidele Euroopa Liidust USA-sse tulevatele autodele 20-protsendise tariifi, kui EL ei asu tühistama USA-le kehtestatud kaubanduspiiranguid.

"Arvestades tariife ja kaubandustõkkeid, mille Euroopa Liit kaua aega tagasi kehtestas USA-le ning selle suurepärastele firmadele ja töölistele, siis kui neid tõkkeid peatselt ei lõhuta ja eemaldata, siis kehtestame 20-protsendise tariifi kõikidele nende autodele, mis USA-sse tulevad. Ehitage neid siin," teatas Trump Twitteris.

Trumpi säuts pani langema Saksa autotootjate aktsiad, vahendab Bloomberg. Saksa tootjad ekspordivad aastas USAsse 600 000 sõidukit ning seepärast võib nende ründamine olla tõhus relv käimasolevas kaubandussõjas.

Londonis baseeruv Evercore ISI analüütik Arndt Ellinghorst hindas sellise sammu võimalikku kahju Saksa autotööstusele 4,5 miljardile eurole.

Saksa autotootjad Volkswagen, BMW ja Daimler on autode suurimad eksportijad USAsse, neile järgneb Fiat. 

Tegelikult on Euroopa autode impordil USAsse juba maks peal, kuid vaid 2,5-protsendine. Trump on varem korduvalt kritiseerinud USA autode impordile Euroopasse kehtestatud 10-protsendilist maksu.

Trumpi seekordne ähvardus on ilmselt ajendatud vähemalt osaliselt ka sellest, et reedel jõustusid ELi vastumeetmed Trumpi senistele piirangutele. Vastumeetmed puudutavad 2,8 miljardi euro väärtuses USA importkaupu ning hiljem kehtestatakse tariifid veel 3,6 miljardi euro väärtuses USA kaupadele – seda kas kolme aasta pärast või kui Maailma Kaubandusorganisatsioon (WTO) otsustab vaidluses Euroopa Liidu kasuks.

Euroopa Liidu vastus näeb ette 25-protsendilist tariifi lisaks terasele veel muuhulgas näiteks paljudele toidukaupadele nagu riis, apelsinimahl ja jõhvikad ning tubakale ja burboonile. Samuti kehtestatakse tariifid teksariidele, mootorratastele ning elektriseadmetele.

Märtsis kiitis Ühendriikide president Donald Trump heaks 25-protsendilise imporditariifi terasele ja 10-protsendilise alumiiniumile, tehes mai lõpuni ajutise erandi mõnedele USA liitlastele, nende seas Mehhiko, Kanada ja Euroopa Liit. Juunist otsustati aga erandit mitte enam pikendada.

USA tollid puudutavad 6,4 miljardi euro väärtuses Euroopa terase- ja alumiiniumieksporti USAsse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles