Venemaa ohjeldab bensiini hinda eksporditollidega

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa asepeaminister Dmitri Kozak sundis Venemaa naftatööstureid autokütuse hindu külmutama, et vältida Putini režiimi kindlalt toetava töölisklassi seas hoogu koguvat pahameelepuhangut.
Venemaa asepeaminister Dmitri Kozak sundis Venemaa naftatööstureid autokütuse hindu külmutama, et vältida Putini režiimi kindlalt toetava töölisklassi seas hoogu koguvat pahameelepuhangut. Foto: Sergei Bobylev / Sergei Bobylev/TASS

Rahva seas teravat rahulolematust põhjustanud bensiini hinna tõusu peatamiseks kehtestab Venemaa valitsus oma naftatootjatele rängad karistuslikud eksporditollid, vahendas Interfax.

Bensiini eksporditollid viiakse 90protsendi tasemele seadusega lubatud määrast, kui naftatootjad peaksid ühe kvartali jooksul tõstma bensiini hinda Venemaa tanklates viiendiku võrra, avaldas Venemaa asepeaminister Dmitri Kozak pärast valitsuse kabinetiistungit.

Samas kinnitas Kozak, et tegemist on ajutise meetmega, mida rakendatakse ainult kõige kriitilisemal perioodil kuini ajani, millal pinged teema ümber raugevad. Bensiini hinna kallinemise vastu on protestiaktsioonidega ähvardanud ametiühingud, mille liikmed ei soovi suvilate külastamise perioodil autokütuse eest rohkem maksta. Samal ajal puudutab kütuse kallinemine põllumajandusettevõtjaid, kelle toodangu omahinnast moodustavad energiakandjad märkimisväärse osa.

Kozaki selgitusel kasutatakse karistustollisid nö ujuval põhimõttel. Kui ühe kvartali jooksul nafta hind tõuseb rohkem kui viiendiku võrra, siis käsitletakse seda vääramatu jõuna, mis avaldab eksportimisele väga tugevat survet.

Valitsus loodab kavandatava maksumanöövriga võita eelarvesse täiendavalt kuni 1,6 triljonit rubla.

Praegu moodustab ekspordimaks erinevatele bensiinidele 30-55 protsenti seadusega lubatud tasemest.

Rahutuste hirmus loobus valitsus suveks kavandatud aktsiisitõusust, mis riikliku statistikaameti kinnitusel tõi kaasa kütuse hinnatõusu aeglustumise juba kahel järjestikusel nädalal. Valitsus ja naftakompaniid sõlmisid kokkuleppe hindade külmutamiseks mai lõpu tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles