Airbus ähvardab Brexiti korral oma investeeringud Suurbritanniast välja tõmmata

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Airbus A380 reisilennuk.
Airbus A380 reisilennuk. Foto: Andrew Matthews / PA Wire/PA Images

Euroopa aeronautika hiiglane Airbus, kelle heaks töötab Suurbritannias ligemale 14 000 inimest, teatas, et viib oma investeeringud riigist minema, kui viimane lahkub järgmisel aastal EL-ist ilma mingisugusegi kokkuleppeta.
 

Prantsusmaal paikneva suurettevõtte sõnul muutuks nende tootmistegevus Suurbritannias ilma selge Brexiti lepinguta niivõrd keeruliseks, et see ei tasuks ennast lihtsalt enam ära. Airbusil on Suurbritannias väga suur tarneahel ja lennuki tiibade valmistamise haru, mis pakub suurel hulgal kõrge taseme töökohti, kirjutab Bloomberg.

Ettevõtte ähvardus lahkuda on järjekordne suur hoop peaminister Theresa Mayle, kes maadleb Brexiti lepingu koostamisel nii enda valitsuse kui ka Brüsseliga. May katsed jõuda endale meelepärasele kokkuleppele on mõlema poole poolt korduvalt tagasi lükatud ja aega on jäänud ainult järgmise aasta märtsini.

Üha suurema tõenäosusega saabuva kaootilise lahkumineku hirmus on asunud mitmed ettevõtted oma riske sarnasel moel maandama. Näiteks Briti autotootja Jaguar Land Rover plaanib kolida oma Land Rover Discovery tootmise Slovakkiasse ja vallandab Suurbritannias sama asjaga tegelenud töötajaid.

Airbus on varem korduvalt ähvardanud jätta Suurbritannia Brexiti korral kõrvale ka suurtest koostööprojektidest. Airbus on varem näiteks loonud enamus oma sõjalennukeid koostöös Briti kaitsetööstusega BAE Systems, kuid sellel aastal sõlmisid nad koostööleppe hoopis Prantsuse sõjalennukite tootja Dassaulga, kellega nad hakkavad koos välja arendama Euroopa järgmise generatsiooni hävituslennukit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles