Magistritöö: Olympic müüdi tegelikust hinnast 30 miljonit odavamalt (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armin Karu.
Armin Karu. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Ettevõtluskõrgkooli Mainori magistritöös analüüsiti tänavu märtsis müüdud kasiinokontserni Olympic Entertainment Group ASi õiglast väärtust. Tööst selgus, et ettevõtte tegelik hind oleks võinud miljoneid kõrgem olla.

Mainori magistrant Helina Rajasalu hindas oma lõputöös Olympic Entertainmenti väärtust diskonteeritud vabade rahavoogude meetodil selleks, et teada saada, kas ettevõte on börsil üle- või alahinnatud. Selle analüüsi tulemusena oli ettevõtte õiglane väärtus hinnanguliselt 321,5 miljonit ehk 2,12 eurot aktsia kohta. Odyssey Europe maksis aga aktsionäridele ühe aktsia eest vaid 1,9 eurot. 

Magistritöös kasutati ka dividendide diskonteeritud meetodit. Selle kohaselt saadi ühe aktsia hinnanguliseks väärtuseks väga sarnane tulemus ehk 2,08 eurot. Võrreldes kontserni näitajaid sarnastel turgudel tegutsevate konkurentidega suhtarvude meetodil, siis ka seal on näha, et OEG positsioon turul on tugev ning potentsiaali ettevõtte väärtuse suurendamiseks on veel. 

«Numbrid näitavad, et OEG müüdi umbes 20 senti iga aktsia kohta odavamalt, kui ettevõtte õiglane väärtus oli ning aktsionäridel jäi sellega saamata hinnanguliselt ligi 33 miljonit eurot,» rääkis Rajasalu.

Magistritöö analüüsi kohaselt on Olympicu positsioon oma turgudel tugev, samuti on Euroopa hasartmängusektori tulu järgmistel aastatel tugevalt tõusuteel. «Prognooside kohaselt tõuseb järgnevatel aastatel hüppeliselt veebipõhiste hasartmänguteenuste tulu ning ka Olympic tegi olulisi samme online-teenuste arendamise suunas,» lisas Rajasalu.

Märtsis teatas Olympic Entertainment Group börsile, et suuromanikud Armin Karu ja Jaan Korpusov müüvad enda 64 protsendi suuruse osaluse kasiinofirmas Odyssey Europe’le aktsiahinnaga 1,9 eurot. Sama hinnaga tehti ülevõtmispakkumine ka kõigile teistele OEG aktsionäridele. Ligi kümme protsenti aktsionäridest polnud antud hinnaga nõus. Ka Tallinna börs ei pidanud kauplemise lõpetamist õigustatuks ning ettevõte on jätkuvalt börsil.

Magistritöö kaitsti Ettevõtluskõrgkoolis Mainor 2018. aasta mais. Töö juhendaja oli lektor Kristjan Liivamägi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles