Maksuamet: Panama leke on meie jaoks vihjeinfo (2)

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtjad kasutavad Mossack Fonseca teenuseid maksude optimeerimiseks.
Ettevõtjad kasutavad Mossack Fonseca teenuseid maksude optimeerimiseks. Foto: Kristine Scherr / PantherMedia / Kristine Scherr

Maksuameti kinnitusel on Panama paberite leke nende jaoks sarnane vihjeinfoga.

"See tähendab, et maksumenetluse alustamiseks peavad ka meile kättesaadavad muud andmed andma põhjust esitada konkreetsele ettevõttele või ettevõtjale täpsustavaid küsimusi," selgitas maksuameti avalike suhete juht Rainer Laurits Postimehele.

Lauritsa sõnul aitavad sellised vihjed reeglina vaid suunata tähelepanu konkreetsetele asjaoludele. "Varasemate „Panama paberite“ alusel me täiendavaid maksumenetlusi ei alustanud. Küll oli kättesaadava info põhjal nähtav, et meile huvipakkuvad võimalikud rikkumised on ületanud tähtaja  viis aastat, mille puhul tahtliku rikkumise korral on võimalik maksu määrata," ütles Laurits. "Selle tähtaja sisse peab jääma kogu vajaliku info kogumine ja tõendamine. Kuna aga ülevaade lekkinud andmetes täieneb pidevalt tänu riikidevahelisele koostööle, siis töötame andmeid jooksvalt läbi."

Rahvusvaheline uuriva ajakirjanduse konsortsium ICIJ avaldas kolmapäeva õhtul uue andmelekke, mis puudutab Panama kurikuulsat advokaadibürood ja korporatiivteenuste pakkujat Mossack Fonsecat. Nagu kaks aastat tagasi, nii ka nüüd sai Mossack Fonseca dokumendikogu enda valdusse Saksamaa ajalehe Süddeutsche Zeitung toimetus, kes otsustas seda jagada ICIJ-ga.

Andmekogus on ligikaudu 5000 Eestit puudutavat dokumenti ja e-kirja. Need on paberid, milles mainitakse otsesõnu Eesti riiki. Sellele lisanduvad dokumendid, mis puudutavad otsesemalt või kaudsemalt siin tegutsevaid ettevõtjaid, vahendajaid või asutusi, kuid millega koos pole eraldi mainitud Eestit.

Postimees leidis andmemassist 49 Eesti passiga inimest. Ametlikult kinnitatud passikoopiaid nõudis Mossack Fonseca klientidelt ning nende vahendajatelt näiteks selleks, et kiiresti täita nõue teada, kes on nende klientideks olevate ettevõtete tegelikult omanikud, kasusaajad ja juhid.

Kuna uusi kliente Mossack Fonseca pärast esimest kriisi enam väga palju juurde ei otsinud ega saanud, siis on mitu uue lekke nime juba tuttavad esimesest lekkest. Näiteks leiab sealt ettevõtjad Igor ja Mark Bermani, aga ka Mihhail Gnidini, Voldemar Metsaroosi, Kristjan Pihelgase, Aivar Urmi, Aleksei Tsuletsi ja talvel Venemaalt GRU luuraja Artjom Zintšenko vastu välja vahetatud ettevõtja Raivo Susi äripartneri Natalja Sokoluhina.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles