Panamast lekkisid uued paberid, Eestiga on seotud tuhanded dokumendid (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panamast lekib uusi pabereid offshore-firmade kohta, tuhanded paberid on seotud Eestiga.
Panamast lekib uusi pabereid offshore-firmade kohta, tuhanded paberid on seotud Eestiga. Foto: Arthur Jones/ICIJ/Shutterstock

Rahvusvaheline uuriva ajakirjanduse konsortsium ICIJ avaldas kolmapäeva õhtul uue andmelekke, mis puudutab Panama kurikuulsat advokaadibürood ja korporatiivteenuste pakkujat Mossack Fonsecat. Nagu kaks aastat tagasi, nii ka nüüd sai Mossack Fonseca dokumendikogu enda valdusse Saksamaa ajalehe Süddeutsche Zeitung toimetus, kes otsustas seda jagada ICIJ-ga.

«See värske dokumentide kogu pakub haruldase võimaluse näha, mis toimus Panama paberite keskmes olnud advokaadifirmas lekkele järgnenud ajal,» ütlesid Süddeutsche Zeitungi ajakirjanikud Bastian Obermayer ja Frederik Obermaier, kes dokumendid esimesena enda valdusse said. Kust uus leke pärineb, nad ei avaldanud.

ICIJ eestvedamisel uuris värskeid dokumente üle saja ajakirjaniku maailma mitmekümnest riigist. Konsortsiumi Eesti partner uute Panama paberite uurimisel on Postimees. Nii meie kui ka teised projektis osalenud väljaanded avaldavad uurimisest sündinud lugusid artikleid kolmapäeva õhtust ja järgnevatel päevadel.

Kolmapäeval avalikuks tulnud leke puudutab 1,2 miljonit dokumenti ning e-kirja, mis Mossack Fonseca büroo töötajad klientide ja nende esindajatega vahetasid. Kui esimese hiigellekke ajal avalikuks tulnud dokumendid puudutasid ajavahemikku 1970ndate lõpust kuni 2016. aasta alguseni, siis nüüdne leke puudutab oluliselt kitsamat ajavahemikku.

Üle 95 protsendi dokumentidest pärineb 2016. ja 2017. aastast. Nende kahe aasta sisse mahub aeg, mis eelnes napilt esimese lekke avalikuks tulekule, infolekkele järgnenud šokk, büroo reaktsioon ja büroo klientide reaktsioon. Kõige rohkem on värske lekke dokumentide hulgas e-kirju (.msg), html- ning pdf-dokumente. Andmekogu suurus on 443 gigabaiti.

Mossack Fonsecal polnud õrna aimugi, kes on nende vahendatud kümnete tuhandete ettevõtete tegelikult omanikud.

«Mossack Fonseca oli ilmselgelt vapustatud paljastustest, mis on põhjustanud kahe peaministri tagasiastumise, sadu kriminaaluurimisi ja sadade miljonite dollarite tasumata jäänud maksude väljanõudmist,» ütlesid Süddeutsche Zeitungi ajakirjanikud.

Nad tõid välja, et uued dokumendid paljastavad, kuidas Mossack Fonseca taandas ennast kiiresti sadade ettevõtete juurest ja et neil polnud õrna aimugi, kes on kümnete tuhandete ettevõtete tegelikult omanikud.

«Sisekirjavahetuses nimetasid ettevõtte töötajad olukorda piinlikuks. Alles ajakirjanike küsimuste ja avaldatud artiklite järel mõistis Mossack Fonseca, millistel kelmidel ja kriminaalidel nad olid aidanud hämarat äri ajada.»

Andmekogus on ligikaudu 5000 Eestit puudutavat dokumenti ja e-kirja. Need on paberid, milles mainitakse otsesõnu Eesti riiki. Sellele lisanduvad dokumendid, mis puudutavad otsesemalt või kaudsemalt siin tegutsevaid ettevõtjaid, vahendajaid või asutusi, kuid millega koos pole eraldi mainitud Eestit.

Postimees leidis andmemassist 49 Eesti passiga inimest. Ametlikult kinnitatud passikoopiaid nõudis Mossack Fonseca klientidelt ning nende vahendajatelt näiteks selleks, et kiiresti täita nõue teada, kes on nende klientideks olevate ettevõtete tegelikult omanikud, kasusaajad ja juhid.

Kuna uusi kliente Mossack Fonseca pärast esimest kriisi enam väga palju juurde ei otsinud ega saanud, siis on mitu uue lekke nime juba tuttavad esimesest lekkest. Näiteks leiab sealt ettevõtjad Igor ja Mark Bermani, aga ka Mihhail Gnidini, Voldemar Metsaroosi, Kristjan Pihelgase, Aivar Urmi, Aleksei Tsuletsi ja talvel Venemaalt GRU luuraja Artjom Zintšenko vastu välja vahetatud ettevõtja Raivo Susi äripartneri Natalja Sokoluhina.

Ettevõtjate esindamist nende offshore-firmade nimel jätkas ka mitu siinset korporatiivteenuseid pakkuvat ettevõtet, näiteks Larssen Corporate Services ja CorpEstonia.

Nii näiteks saatis Mossack Fonseca kliendihaldur Daniella Volcere 2017. aasta 18. veebruaril e-kirja CorpEstonia haldurile Kristina Judeikinale ja nõudis teavet Seišellidel registreeritud ettevõtte Property Alliance Ltd tegelike omanike kohta. Seda infot teadmata ähvardaks ettevõtet «suur trahv». Judeikina saatiski juba mõni päev hiljem küsitud dokumendid, kus ettevõtte lõplikuks kasusaajaks (ingl k beneficiary owner) tunnistas ennast Eestis terasetoodeteäri ajav Voldemar Metsaroos. Ta ütles, et pool ettevõtte aktsiaid kuulub vormiliselt tema tütrele Helenile.

Oma offshore-firmadele kuuluva vara päritolu kohta pabereid täites aga märkis näiteks Eestis, Lätis ja Küprosel äri ajav Andrey Klementyev, et nelja miljoni dollari väärtuses raha on ta kõhu kõrvalt kokku hoidnud. Metsandusega raha teeniv Igor Sannikov, kes enda sõnul tegutseb peale Eesti peamiselt Soomes ja Venemaal, aga tunnistas säästudeks «vaid» 300 000 eurot.

Eestiga seotud ettevõtjate peidetud äridest avaldab Postimees detailsemaid lugusid alates homsest.

Nordea pank jättis kliendid teadmatusse

Soome rahvusringhäälingu YLE uuriva ajakirjanduse saade «MOT» avaldas värskele lekkele tuginedes loo, kuidas Nordea pank jättis kahe aasta eest oma kliendid hätta ega vastanud ei nende ega Mossack Fonseca töötajate kirjadele.
Kahe aasta taguse esimese lekke suuremaid avastusi Soomes oli just see, et Nordea oli aidanud klientidel avada ligi 400 maksuparadiisifirmat Panamas ja Briti Neitsisaartel. Nüüd selgus, et piinlikku olukorda jäänud pank jäi nädalateks kättesaamatuks klientidele, kellest osa soovis oma varifirma lõpetada. Firma lõpetamiseks vajalikud dokumendid asusid mitmel puhul Nordea Luksemburgi kontoris ning kliendid lihtsalt ei saanud neid kätte.
«Ütlesite e-kirjas, et teil on raskusi Nordeaga ühenduse saamisel. Paistab, et meil on sama probleem. Neil [Nordea töötajatel] ei ole luba meiega rääkida,» kirjutas üks Mossack Fonseca töötaja kliendile.
Sama paistis välja muudestki e-kirjadest.
Teistmoodi hätta sattus aga üks Nordea lätlasest klient, kes tahtis hoopis ettevõtte alles hoida. «Meile on öeldud, et Nordea katkestab kõik sidemed Mossack Fonsecaga. Samas pank ütles, et sulgeb meie arve,» kirjutas lätlane.

Läti oligarhi varjatud miljonid

Läti oligarhi Aivars Lembergsi tütar tunnistas ennast Briti Neitsisaartel registreeritud rea ettevõtete tegelikuks kasusaajaks, avalikustas uuriva ajakirjanduse keskus Re:Baltica. Mossack Fonsecale esitatud dokumentides nimetas Liga Lemberga oma vara päritoluks fondi, mis loodi 1992. aastal. Sel ajal oli Lemberga 16-aastane. Samuti teatas Lemberga, et tema vara väärtus on hinnanguliselt vähemalt kümme miljonit dollarit.
Aivars Lembergs on Lätis praegu kohtu all süüdistatuna korruptsioonis ja finantskuritegudes, mille ta pani väidetavalt toime, kui töötas Ventspilsi linnapeana. Samuti süüdistatakse Lembergsi talle kuuluvate ettevõtete osaluse varjamises. Samas asjas on süüdistuse saanud Lembergsi poeg Anrijs. Liga Lemberga on kriminaalasjas tunnistaja, ent seni on ta keeldunud pere vara kohta ütlusi andmast.

Info tugineb ICIJ ja selle partnerväljaannete ajakirjanike Minna Knusi, Jyri Hännineni, Sanita Jemberga, Will Fitzgibboni, Ben Hallmani, Marcos Garcia Rey, Miranda Patrucici, Mariel Fitz Patricku, Sandra Crucianelli, Emilia Delfino, Hugo Alconada Moni, Iván Ruize ja Maia Jastreblansky tööle.

Eestiga seotud nimed teises Panama paberite lekkes

Eduard Liskovski

– Juhtis Eestis tänaseks kustutatud kaubaveofirmat.


Igor Marutkin

– Enne surma oli seotud Vene firmaga Metalloplastmass.


Tatjana Birjukova

– Talle kuulub Eestis keemilise puhastuse firma ning parfüümide ja kosmeetika hulgimüügifirma.


Oleg Harkov

- Tatjana Birjukova äripartner.


Leonid Agejev

– Larssen CS OÜ üks omanike koos Aleksei Saaremägiga. Larssen vahendab riiulifirmasid nii Eestis kui ka välismaal. Nendega seotud

off-shore

-firmasid on andmebaasides sadu.


Oleg Ten

– Omab koos Leonid Agejeviga mobiiltelefonide parandust MTTC Eesti.


Kristi Jõeleht

– Šveitsis elav eestlane, kes töötab sealses varahaldusfirmas Marcuard Heritage.


Erkki Peterson

– Seadmete hulgimüügiga tegeleva BVT Partners osanik. 2016. aastal teenis firma ligi miljon eurot kasumit.


Anna Bandur

– Plastist ehitustoodete tootmisettevõtte Onia Original Idea osanik.


Anastasia Skljarova

– Eesti Ekspressi andmetel kuulus talle ja Jevgeni Skljarovile firma nimega Balchart Eesti OÜ, mida nimetasid USA mõttekojad C4ADS-i ja Human Rights First oma rahvusvahelist relvaäri kajastanud raportis. Firma üks juhte rääkis toona, et see on tõenäoliselt siiski eksitus.


Aleksei Pestrikov

– Anastasia Skljarovaga seotud Balcharti teise osaniku Jevgeni Skljarovi äripartner. Larsseni klient.


Natasa Gailane

– Läti ettevõtja.


Jaan Tõkke

– Mitme firma juhatuse liige.


Aleksei Mürisep

– Paldiski Sadamate nõukogu esimees. Panama paberite lekke ajal 2016. aasta mais andis Äripäevale intervjuu, milles keeldus selgitamast, milleks ta

off-shore

-firmasid kasutab.


Aleksei Tsulets

– Paldiski Sadamate nõukogu liige.


Aivar Pihlak

– Legalia advokaadibüroo advokaat, keda on varem Panama paberites mitmel korral mainitud.


Piret Oja

– Legalia advokaadibüroo kantselei juht.


Anastasia Jefimova

– Eestis elab mitu sellenimelist.


Mihhail Gnidin

– BLRT üks osanike, kes perekond Bermanitega tülli minemise tõttu firmast dividende välja võtta ei saa.


Timo Sas

– On tegutsenud kütuseäris ja aidanud BLRT väikeaktsionäridel üritada võita Bermane. Kunagi juhtis Koonderakonna Hiiumaa osakonda.


Aivar Urm

– Eesti ärimaailma Härra Tundmatu, kes võttis Tallinna Sadamas töötatud 14 aasta jooksul välja 13 palgata puhkust. Elab välismaal.


Ingrid Timm

- Kütte- ja ventilatsioonisüsteemide firma Tresden pearaamatupidaja.


Carl-Jüri Piht

– Varem on selgitanud, et ta nimi on maksuparadiiside lekete andmebaasis, sest tema nimel on üks kindlustusleping.


Irina Hlimonenko

– Oli kuni 2015. aastani OÜ Mindvalley juhatuse liige. See on Eestiski tegutsev Vishen Lakhiani ja Kristina Mänd-Lakhiani koolitusfirma, millel on

off-shore

-firma paljudes tegutsemisriikides.


Urmas Toome

– Tema osalusest Panama paberites tegi loo ETV «Pealtnägija» 2016. aasta mais. Õigusbüroo M. O. B. esindaja.


Jaan Labenski

– Tema kohta on teada ainult see, et tal on gaasiarvestite taatluse akrediteerimistunnistus. Talle kuulub Ühendkuningriigis firma nimega Asinctor Limited.


Vladimir Pissarenko

– Eestis elab mitu sellenimelist.


Mart Viitas

– Advokaadibüroio Aavik & Partnerid finantsjurist.


Kristjan Pihelgas

– Endise arvutifirma Arvutikeskus endine omanik.


Jaan Luht

– Kahe transpordifirma omanik.


Vitali Besstsastnov

– Unidenta hambastuudio ja VEPR OÜ osanik.


Gennadi Besstastnov

– Maardu Elektri juhatuse liige. Varem oli kütusehulgimüügi ja aktsiisilaona tegelenud tulundusühistu Bitest juhatuse liige.


Marek Kallin

– Elukutseline börsikaupleja. Investeerinud firmasse Fits.me.


Mathias Bo Mikael Granrot

– Mitme firma omanik. Hestia Hotel Groupi eestvedaja.


Mihhail Dunajev

– Programmeerimisega tegleva firma ITSF osanik.


Sergiy Tormasinov

– Ukraina ärimees, kes on Larsseni klient.


Rainer Viikmae (Viikmäe)

– Firmade Solidarum ja Baltinvest Kinnisvara esindaja.


Aleksei Vorontsov

– Logistikaettevõte A-Logistics omanik.


Dmitry Shadrin

– Geodeetiliste uurimistööde Geodetic Service OÜ esindaja. Firma ise kuulub Briti Neitsisaarte firmale Aphylla Corp.


Nikolai Karasjov

– Kütuseveoga tegeleva firma GasOil Estonia osanik. Teine pool kuulub leedulastele.


Helen Metsaroos Fuglsang

– Transpordi- ja logistikaettevõtte MSc Scandinavian Holding finantsjuht.


Voldemar Metsaroos

– Seotud Helen Metsaroosi firmaga Property Alliance LTD.


Aleksandr Naboka

– Kustutatud laevandusettevõte Metos Laevandus juhatuse liige.


Natalja Sokoluhina

– Lennundusäris tegutseva Maarten Van Gendi esindaja. Van Gent on ka ise nimetatud Panama Paberites.


Aleksandr Semjonov

– Eestis elab mitu sellenimelist.


Julia Stepanova

– Eestis elab mitu sellenimelist.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles