Euroopa Liidu vastutariifid USA-le jõustuvad reedest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teraserullid. Foto on illustreeriv.
Teraserullid. Foto on illustreeriv. Foto: Ben Birchall / PA Wire/PA Images

Euroopa Liidu vastumeetmed USA terase- ja alumiiniumitariifidele jõustuvad reedest, teatas Euroopa Komisjon.

Reedel jõustuvad vastumeetmed puudutavad 2,8 miljardi euro väärtuses USA importkaupu ning hiljem kehtestatakse tariifid veel 3,6 miljardi euro väärtuses USA kaupadele – seda kas kolme aasta pärast või kui Maailma Kaubandusorganisatsioon (WTO) otsustab vaidluses Euroopa Liidu kasuks.

Euroopa Liidu vastus näeb ette 25-protsendilist tariifi lisaks terasele veel muuhulgas näiteks paljudele toidukaupadele nagu riis, apelsinimahl ja jõhvikad ning tubakale ja burboonile. Samuti kehtestatakse tariifid teksariidele, mootorratastele ning elektriseadmetele.

«Me ei tahtnud sellesse olukorda sattuda, kuid USA ühepoolne ja põhjendamatu otsus kehtestada tariifid Euroopa Liidu terasele ja alumiiniumile tähendab, et meil ei ole muud valikut,» ütles komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström.

«Aastate jooksul koos meie Ameerika partneritega loodud rahvusvahelise kaubanduse reegleid ei saa rikkuda ilma, et me sellele vastaks. Meie vastus on kaalutletud, proportsionaalne ning kooskõlas WTO reeglitega. Loomulikult kui USA oma tariifidest loobub, loobume me ka oma meetmetest,» lisas ta.

Märtsis kiitis Ühendriikide president Donald Trump heaks 25-protsendilise imporditariifi terasele ja 10-protsendilise alumiiniumile, tehes mai lõpuni ajutise erandi mõnedele USA liitlastele, nende seas Mehhiko, Kanada ja Euroopa Liit. Juunist otsustati aga erandit mitte enam pikendada.

USA tollid puudutavad 6,4 miljardi euro väärtuses Euroopa terase- ja alumiiniumieksporti USAsse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles