USA – Hiina kaubandussõja mõju jõudis börsidele

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi börs.
New Yorgi börs. Foto: Wu Rong / imago/Xinhua/Scanpix

Globaalsed aktsiaturud, toorainete hinnad ja võlakirjade tulusused läksid eile suurde langusesse, sest turud on hakanud võtma USA ja Hiina kaubandussõda tõsiselt ning pelgavad, et tüli maailma kahe suurima majanduse vahel eskaleerub.

Aktsiaturud on kaubandussõja hirmus langenud sel aastal juba korduvalt, kuid seni on toimunud kiire taastumine, sest investorid on uskunud, et tegu on pigem president Donald Trumpi administratsiooni retoorikaga ning päris tegudeni ei jõuta. Ka reedel väljakuulutatud tollitariifide kehtestamine Hiina kaupadele, mille väärtus on kokku 50 miljardit dollarit ja mis tegelikult oli teada juba märtsis, mingeid erilisi reaktsioone turgudel ei tekitanud. Nagu öeldud, see oli juba teada ning kaupade maht võrreldes mõlema riigi majanduste mahuga suhteliselt väike.

«Alates 2016. aasta keskpaigast teame kõik, et see administratsioon võtab kaubanduses tugevama joone, kuid minu arvates arvasid paljud, et kõva retoorika oli läbirääkimiste positsioonide võtmiseks,» ütles The Wall Street Journalile varahaldusettevõtte Lazard Asset Management USA aktsiaturgude üksuse juht Ron Temple. «Nüüd on närvilisus kasvanud, sest kaubandusdispuut on laienenud Hiinast välja,» lisas ta.

USA tuntuim aktsiaindeks Dow Jonesi tööstuskeskmine langes eile 1,1 protsenti 24 700,21 punktini, mis on viimase kuu suurim langus. Kauplemispäeva alguses kukkus indeks koguni 1,7 protsenti. Shanghai börsiindeks langes kahe aasta madalaimale tasemele, Euroopa olulisemad aktsiaindeksid (Saksamaa ja Prantsusmaa) langesid üle ühe protsendi.

Eilse müügilanguse põhjus oli president Trump, kes andis administratsioonile ülesandeks leida 200 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupu, millele kehtestada imporditolle. Aktsiaturgude languse eesotsas olid USA suured tööstusettevõtted Caterpillar (-3,62%), Boeing (-3,84%) ja Deere (-3,62%).

Langusesse läksid ka toorainete börsihinnad. Sojaubade hind kukus 2,2 protsenti enam kui kahe aasta madalaimale tasemele, vase juunilepingute hind kukkus 1,8 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles