USA eksrahandusminister: lääneriigid pole järgmiseks majanduskriisiks valmis

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lawrence Summers
Lawrence Summers Foto: SCANPIX

Endine USA rahandusminister Lawrence Summers hoiatas, et arenenud riigid pole järgmiseks globaalseks majanduskriisiks ei poliitiliselt ega majanduslikult piisavalt hästi valmis.

Summers näeb ühe ohuna keskpankade viimaste aastate tormilist rahatrükki, mille eesmärk on olnud ergutada inflatsiooni. «Enne viimast finantskriisi domineerinud seisukoht – et inflatsiooni tuleb vältida – täna enam ei kehti,» rääkis rahandusekspert Bloombergile antud intervjuus. 

Kuigi üldlevinud vaade on see, et lääneriikide majandused on pärast varaostuprogrammi taastunud, leiab Summers, et see on hoopis majanduse tervikpilti hägustanud. «Me elame väga hapras majanduses,» märkis ta.

Pärast 2008. aasta globaalset kriisi on eksrahandusminister toetanud teooriat, et majandus on pikaajalises stagnatsioonis ehk kasvab väga vähe. Pärast normaalse majanduskasvu taastumist on tema teooria kahtluse alla pandud. «Ma ei ole sellega nõus: majanduse normaalse kasvuni viimine nõudis erakordset keskpankade sekkumist,» leidis ta.

Summers esitas oma seisukoha möödunud nädalal teatavaks tehtud uudise peale, et Euroopa Keskpank eesotsas presidendi Mario Draghiga vähendab võlakirjaostude mahtu alates tänavu septembrist  15 miljardi euroni kuus ning 2019. aasta alguses programm sootuks lõpetada.

Praegu ostab keskpank võlakirju 30 miljardi euro eest kuus. Lisaks lubas keskpank, et baasintressid (repomäär 0, laenuintress 0,25 ja hoiuseintress –0,4 protsenti) jäävad praegusele tasemele vähemalt aastaks ehk järgmise aasta keskpaigani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles