Poliitiku veofirma kukkus kahjumisse (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transpordifirma Lajos omaniku Einar Vallbaumi hinnangul viib teemaks meid tupikusse.
Transpordifirma Lajos omaniku Einar Vallbaumi hinnangul viib teemaks meid tupikusse. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Poliitikule ja ettevõtjale Einar Vallbaumile kuuluv Eesti autotranspordifirma AS Lajos langes möödunud aastal tegevuskulude kasvu tõttu kahjumisse.  

Lajose põhitegevuseks on autoveoteenuse pakkumine Eesti siseturul. Nad veavad põhiliselt tsementi, puistematerjali ning vanametalli. Kui veel ülemöödunud aastal teenis firma 111 000 eurot kasumit, siis mullu kukkus Lajos 31 400 euroga kahjumisse, selgub majandusaasta aruandest.

Ettevõte suutis käivet 10 protsenti kasvatada – see küündis 7,3 miljonit euroni. Müügitulu suurenemise sõi ära aga sisendkulude kasv. Näiteks kasvasid kulud küttele pea 200 000 euro võrra. Samuti kerkisid märkimisväärselt kulud alltöövõtule.

Sektoris rasked ajad

Lajosel on tütarfirma ka Leedus, mis pakub vanametalli vedu kerevahetusseadmega varustatud autodega. Sel aastal on aga firma tegevus peatatud. Läti tütarfirma SIA Lajos LV on hoopiski likvideeritud. Ka Soome tütarfirmas OY Lajos Finland mullu majandustegevust ei olnud.

Lajose omanik Einar Vallbaum, kes on ka Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni president, on varem korduvalt rõhutanud, et Eesti riigi poliitika suretab meie autovedajate konkurentsivõimet. Ta on seisnud vastu liiga kõrgetele kütuseaktsiisidele, mis viib meie transpordifirmad Lätti ja Leetu tankima. Samuti on ta kritiseerinud sellest aastast jõustunud teekasutustasu, mis Eesti firmadele täiendava maksukoormise peale paneb.

Vallbaum kuulub IRLi ja on praegu Viru-Nigula vallavanem.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles