Trump ähvardab Hiinat nüüd juba 200 miljardini ulatuvate tariifidega (5)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubasadam Hiinas.
Kaubasadam Hiinas. Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA

Valge Maja teatas esmaspäeval, et kui Hiina vastab hiljuti välja kuulutatud USA tariifidele omapoolsete sanktsioonidega,  kehtestab USA veelgi rangemad tariifid, mille väärtus võib ulatuda 200 miljardi dollarini.

Trumpi administratsioon kuulutas möödunud reedel välja 25-protsendise tariifi Hiina importkaupadele väärtuses 50 miljardit dollarit. Hiina teatas omakorda, et vastab USA agressioonile oma tariifidega, mille väärtus jääb samuti 50 miljardi ringi.

USA tariifid tulevad Valge Maja praeguse plaani järgi kahes laines. Kuuendal juulil läheb maksu alla enam kui 800 impordiartiklit väärtuses 34 miljardit dollarit. Nende hulka kuulub näiteks koduelektroonika ja lennukite osad. 280 täiendavat toodet maksustatakse millalgi hiljem ja nende üle käib praegu veel arutelu.

Hiina lubas reedel omalt poolt maksustada 659  USAst pärit impordiartiklit, mille hulka kuuluvad näiteks põllusaadused (eriti soja), mereannid ja autotööstuse tooted.

Trump ütles esmaspäeval, et Hiina tahab jätkuvalt hoida USAd kauplemisel ebavõrdses seisus ega näita märke oma seniste viiside muutmisest. «Oma seniste praktikate muutmise asemel ohustavad nad nüüd USA põllumehi ja ettevõtjaid, kes ei ole midagi valesti teinud,» pahandas Trump.

«Hiina ei plaani nähtavasti lõpetada ka USA intellektuaalse vara omandamist,» lisas ta. 

Hiina kaubandusministeerium teatas teisipäeval, et kui USA kaotab tõesti oma «terve mõistuse», siis on nad valmis tariifidele samaga vastama.

Pekingil võib aga vastumeetmetega keeruliseks minna, sest nad ekspordivad USAsse palju rohkem kui USA ekspordib Hiinasse. Möödunud aastal saabus Ühendriikidesse 505 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupu. Hiinasse saabus aga 130 miljardi väärtuses USA kaupu.

Kui Hiina ei saa vastata majanduslikult, siis võivad nad kasutada muid meetmeid. Näiteks võivad nad teha elu keeruliseks Hiinasse investeerinud USA suurettevõtetel, kes teenivad sealselt turult märkimisväärset tulu. Samuti võivad nad keerata kruvisid turismi sektoris, kus USA lõikab samuti Hiinast rohkem kasu.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles