Läti korruptsioonitõrjebüroo saatis keskpanga juhi toimiku prokuratuuri süüdistuse esitamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti Keskpanga president Ilmārs Rimšēvičs.
Läti Keskpanga president Ilmārs Rimšēvičs. Foto: Edijs Pālens / LETA

Läti korruptsioonitõrjebüroo (KNAB) saatis Läti Keskpanga presidendi Ilmārs Rimšēvičsi kriminaalasja toimikud prokuratuuri ning palus sel esitada süüdistus keskpankurile ja ärimehe Maris Martinsonsile.

KNAB kinnitas varem meedias levinud kuuldusi, et korruptsiooniasi on seotud Trasta Komercbanka pankrotimenetlusega. Rimšēvičsile paluti esitada süüdistus pistise nõudmises ja võtmises ning Martisonsile sellele kaasa aitamises.

Prokuratuuri pressiesindaja kinnitas, et toimikud on kätte saadud ning otsus süüdistuste esitamise osas tehakse kümne päeva jooksul.

Rimšēvičs on uurimise all seoses kahtlusega, et ta nõudis ja võttis vastu üle 100 000 eurose pistise, samas kui Martinsonsi kahtlustatakse tema aitamises altkäemaksu nõudmisel. Kautsjoni vastu vabastatud Rimšēvičsil on keelatud oma ametikohustusi täita, kohtuda teatud inimestega ja Lätist lahkuda. Samas on ta lubanud keskpanga juhi ametist mitte tagasi astuda ning korduvalt öelnud, et on süütu.

Tema sõnul on uurimine ABLV Banka ja teiste mitteresidente teenindavate pankade kättemaks. ABLV Banka läks märtsis likvideerimisele, pärast seda kui USA rahandusministeerium süüdistas seda ulatuslikus korruptsioonis. KNAB on juhtumite vahelist seost eitanud.

Trasta Komercbanka pankrotimenetlus on seotud ka teise kriminaalasjaga - möödunud aastal esitati kolmele sellega seotud isikule süüdistus väljapressimises ning rahapesus, nende seas pankrotihaldurid Māris Sprūds ja Ilmārs Krūms. Sprūds oli vahi all alates 2017. aasta juunist, kuid veebruaris tasus tema vend Kristaps tema 500 000 eurose kautsjoni, olles selleks raha laenanud Eesti ärimehe Oleg Ossinovski tüdruksõbralt Anastasija Udalovalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles