HINNAVÕRDLUS Kust saab jaanikaubad odavamalt, poest või turult?

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikaid saab turult tunduvalt odavamalt kui poest.
Maasikaid saab turult tunduvalt odavamalt kui poest. Foto: Marko Saarm / Sakala

Postimehe tehtud võrdlus näitas, et kuigi poes ja turul erinevad mõnede toodete hinnad üsna korralikult, siis ühe keskmise jaanipäeva ostukorvi lõppmaksumus tuleb neil üsna samas hinnaklassis.

Võtsime võrdlusesse ühe keskmise hinnatasemega turu ehk Balti jaama turu ja keskmise hinnatasemega suure poeketi ehk Rimi. Kindlasti saab keskturult mõne toote odavamalt ja Nõmme turult mitmeid tooteid kallimalt. 

Hinnavõrdlusest võib järeldada, et soodsaima ostukorvi saab turu ja poetooteid kombineerides. Näiteks tasub turult ostma minna erinevaid maasikaid, mureleid, soolakurki ja värsket Eesti kartulit. Turuhindadega ei anna aga võrreldagi poest saadavate jääsalati, hapukoore või õunamahla hinda.

Rimi pressiesindaja Katrin Batsi sõnul on jaekaubanduses jaanipäeva periood jõulude järel müügimahtudelt suuruselt teisel kohal, mistõttu ka kõrgendatud tähelepanu all. «Suures pildis on jaanipäeva ostukorv traditsiooniline – grilltooted, arbuusid-melonid, erinevad joogid,» rääkis Bats.

Aastate lõikes on liha kõrval tõusnud jaanipäevalaual arvestavale kohale ka kala ning lisaks leiavad tee grillile ka erinevad köögiviljad ja juustud. «Ostukorvi sisu ja mahtu mõjutavad veel kaks olulist tegurit – jaanipäeva «asukoht» kalendris ehk kas pikk või lühike püha ja loomulikult ilm,» märkis Bats, lisades , et ilma ja pühade pikkust lähtuvalt on iga aasta jaanipäev eriline ning mahtude planeerimine ja jaotus kaupmehele väljakutseid valmistav. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles