Arvamusfestivalil jõuti järeldusele: kodu ja kool mõjutavad noori rohkem kui youtuber'id (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolinoored.
Koolinoored. Foto: Caro / Bastian / Caro / Bastian/Scanpix

Haapsalus toimunud (eel)arvamusfestival tõi kokku 300 noortemeelset, kelle mõttevahetuses leiti, et noored ei julge või ei taha oma arvamust avaldada, kuna sageli puudub neil eelnev kaasamõtlemise kogemus.

«Näiteks õpetatakse koolis, kus luuakse noorte teadmiste ja oskuste vundament, ühiskonnaõpetust alates gümnaasiumist, sellest aga ei piisa, et ühiskonnas teadlikult kaasa rääkida ning mõista poliitilisi protsesse,» arutlesid Kalle Laanet, Jaanus Karilaid, Katrina Koppel ja Kätlin Kuldmaa. Lisaks toodi välja tajutavat probleemi Eesti väitluskultuuris, kus teisel arvamusel olevaid inimesi alavääristatakse.

Arvamusfestivali eestvedaja Maiu Lauringu sõnul tõi noorte eelfestival kokku Eesti käekäigust huvitavad noored ning andis aimu, mis neile muret teeb. «Ma loodan, et esimene noorte arvamusfestival julgustas kohalikke noori julgemalt ühiskondlikes aruteludes osalema ning kasutama oma arvamuse avaldamiseks juba olemasolevaid võimalusi,» sõnas Lauring.

Noorte arvamusfestivali eestvedajad, Haapsalu noored Karl-Edward Uibo ja Dan Taidla ütlesid, et tagasiside festivalile on olnud väga positiivne ning see annab indu korraldada üritust ka järgmisel aastal. «Esimese aasta sisu oli väga mitmekülgne ning andis mõtteainet nii kuulajatele kui aruteludesse kutsutud rääkijatele,» lisasid noormehed.

Haapsalus arutleti ka selle üle, kes on noorte jaoks arvamusliidrid, millist e-Euroopat noored soovivad ning kuidas nemad ühiskondlikke probleeme lahendaksid. Noored soovivad, et tuleviku Euroopa oleks veelgi turvalisem, ning mis olulisem – et isiklik informatsioon ei jõuaks kolmandate osapoolteni ja et sellesse suhtutaks eetiliselt. Kiusamisvaba Kooli töötoas «Kuidas taltsutada kiusamist» tulid esile seevastu küsimused, kuidas teha vahet sõnavabadusel ja kiusamisel ning mis roll on pealtvaatajal kiusamise lõpetamiseks? Youtuber'ite, õpetajate ja poliitikute arutelust selgus, et kuigi youtuber'id on populaarsed, on noorte kõige suuremad mõjutajad kodu ja kool, mis laovad vaimse vundamendi kogu eluks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles