Uuring: eestlased asutavad Balti naabritest kaks korda rohkem ettevõtteid

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainar Leppänen.
Ainar Leppänen. Foto: jalgpall.ee

SEB uuring «Baltimaade ettevõtlusbaromeeter» (Baltic Business Outlook) tulemustest selgus, et eestlased on märkimisväärselt agaramad uute ettevõtete alustamisel ja loomisel. SEB jaepanganduse valdkonna juht Ainar Leppänen näeb selle peamiste põhjustena ettevõtluskeskkonda, iduettevõtete ökosüsteemi ning väljarännet.

Kui 2017. aastal asutati Eestis 21 947 ettevõtet, siis Leedus 11 378 ja Lätis 10 094 uut ettevõtet ning koondnumbrites ületab Eesti oma lõunanaabreid Baltikumis seega pea kahekordselt. Oma rolli mängivad Eesti puhul e-residentide ettevõtted, mida on viimastel aastatel asutatud kokku üle 5000, teatas SEB.

Veelgi kõnekama tulemuse saab siis, kui jagada loodud ettevõtete arv tööealise elanikkonna hulgaga riikides, mis tähendab, et möödunud aastal asutati tööealise elaniku kohta Eestis 0,02 ettevõtet, Lätis 0,007 ning Leedus 0,005 ettevõtet. Nende näitajate põhjal saab väita, et eestlased on Balti naabritest 3–4 korda ettevõtlikumad.

Ainar Leppäneni hinnangul võib sääraste erinevuste taga näha mitut põhjust. «Kindlasti kinnitavad need numbrid Eesti ettevõtluskeskkonna atraktiivsust ning ettevõtete asutamise lihtsust. Ka ei tasu alahinnata arvukaid edulugusid, millest meie inimesed motivatsiooni ja inspiratsiooni ammutavad, värskema näitena saame siinkohal tuua Taxify hiigeltehingu,» ütles Leppänen.

Lisaks atraktiivsele ettevõtluskeskkonnale ja hästi arenenud iduettevõtete ökosüsteemile võib Baltimaade erineva ettevõtlikkuse taseme põhjusena näha ka demograafilisi protsesse. «Kui Eestis on väljaränne pidurdunud ning paljud varem lahkunud on leidnud tee tagasi kodumaale, siis Lätis ja Leedus on väljaränne paraku endiselt terav probleem ja seda eelkõige noorte haritud inimeste seas. Ning just nemad on eelkõige need, kellel on julgust ja ambitsiooni võtta riske ning asutada uusi ettevõtteid,» sõnas Leppänen.

SEB Baltimaade alustavate ettevõtete uuring tehti 2017. aasta detsembris ja 2018. aasta jaanuaris. Eestis, Lätis ja Leedus küsitleti rohkem kui 1500 ettevõtet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles