Mainekas USA tehnikaväljaanne kirjutab Milremi lahingrobotitest (5)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Milrem

USA tehnikaajakiri Popular Mechanics avaldas möödunud nädalal loo Eesti kaitsetööstusettevõtte Milremi arendatavatest robotitest, mis võivad väljaande hinnangul pakkuda pilku homse päeva lahinguväljadele.

Artikkel käsitleb paljuski Milremi koostöölepet Euroopa raketitootjaga MBDA, mille tulemusel võib sündida isesõitev tankitõrje platvorm, seda juhul, kui ettevõtted kombineerivad Milremi mehitamata roomiksõiduki THeMIS ja MBDA integreeritud raketipatarei IMPACT (Integrated MMP Precision Attack Combat Turret). Viimane kannab endaga kahte MMP tankitõrje raketti, mille laskeulatus on ligemale viis kilomeetrit ja see suudab läbistada kuni 0,9 meetri paksust soomust.

THeMIS'e sarnased robootilised süsteemid võivad muuta peatselt seniste lahinguväljade nägu, sest neid on suhteliselt odav valmistada ja nende kaotamine ei nõua inimelusid. See tähendab aga, et mehitatud tankides tegutsevad sõdurid on üha enam haavatavad odavatele, kuid surmavatele robotitele, mille hävitamine ei tekita vaenlasele kuigi palju kahju.

Taoliste süsteemide areng ja laiem levik võib eemaldada inimesed tankidest ning muuta ka need robotiteks. Selles valguses võivadki tuleviku sõdades võidelda üksteise vastu ainult robotid ja võitjaks on see riik, kellel on tugevam majandus ja arenenum teadus. Kas selline tulevik muudaks sõjad veretumaks või kasvataks hoopis tsiviilhukkunute arvu? Seda ei oska praegu veel keegi öelda.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles