Ühendkuningriigi tervishoid võidab Brexitiga hiigelsumma (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Theresa May.
Briti peaminister Theresa May. Foto: Handout/Reuters/

Briti peaminister Theresa May lubas pühapäeval oluliselt suurendada riikliku tervishoiuteenistuse (NHS) rahastamist, kasutades raha, mis seni on läinud Euroopa Liidule.

«Kuna me lahkume Euroopa Liidust ja lõpetame Brüsselile märkimisväärsete iga-aastaste summade maksmise, on meil rohkem raha tähtsamatele asjadele nagu NHS,» kirjutas May ajalehes Mail.

Peaminister ütles, et rahandusaastaks 2023-2024 hakkab NHS saama aastas 20 miljardit naela (23 miljardit eurot) lisaraha.

EList lahkumisega tervishoiule tekkiva lisaraha lubadus oli 2016. aastal üks Brexiti-leeri vastuolulisemaid.

«Me saadame ELi nädalas 350 miljonit naela (400 miljonit eurot). Rahastagem selle asemel oma NHSi,» kõlas toonane loosung, milles ELi jäämist pooldajate väitel kasutati väga vaieldavaid arve.

May plaanides, mida ta on lubanud esmaspäeval põhjalikumalt tutvustada, peaks NHSi eelarve kasvama reaalväärtuses rohkem kui 20 miljardi naela võrra aastas.

Peaminister on aga selgitanud, et tänu Brexitile üle jäävast rahast siiski ei piisa, vaid ka riik peab «pisut rohkem panustama».

Selleks vajaliku maksutõusplaani üksikasjad tuleb paika panna rahandusminister Philip Hammondil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles