Hiina põrutas Trumpile sojaubadega hella kohta (11)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina president Xi Jinping ja Ameerika Ühendriikide president Donald Trump mullu tunnistamas kahe riigi ärikoostöö lepingute allkirjastamist Pekingis.
Hiina president Xi Jinping ja Ameerika Ühendriikide president Donald Trump mullu tunnistamas kahe riigi ärikoostöö lepingute allkirjastamist Pekingis. Foto: Jonathan Ernst

USA ja Hiina vastastikused tollitariifid on viinud riigid kaubandussõja lävele ning Trumpi seni toetanud sojaoa kasvatajad said nüüd hiinlastelt vastutariifidega vastu näppe.

USA president Donald Trump teatas reedel 25-protsendise tollimaksu kehtestamisest kümnete miljardite dollarite väärtuses Hiina importkaupadele, misjärel teatas Hiina kohesest vastutariifide kehtestamisest.

Kaubandusministeerium avaldas kaks nimekirja USA toodetest - koguväärtuses 50 miljardit dollarit - millele kehtestatakse vastumeetmena 25-protsendine tariif.

Esialgu võetakse sihikule 545 USA toodet 34 miljardi dollari väärtuses.

Nende hulgas on sojaoad, mis tõid mullu Ühendriikidele sisse 14 miljardit dollarit ning mida kasvatatakse 2016. aasta presidendivalimistel Trumpi toetanud osariikides.

Poliitiliselt tähtsad ekspordiartiklid on ka kõik teised põllumajandustooted ja autod.

"Kui kahe riigi kaubandussõda ägeneb, ei ole tulemuseks president Trumpile soodne poliitiline õhkkond," hoiatas Hiina ajaleht Global Times laupäeval.

Peking on koostanud ka teise nimekirja, milles on 16 miljardi dollari eest keemia- ja energiatööstuse tooteid. Selle jõustamise aega ei ole teatavaks tehtud.

Kaubandusvoliniku Rober Lighthizeri sõnul rakenduvad 6. juulist tariifid 818 Hiina tootele, mille impordi koguväärtus on 34 miljardit dollarit. Veel 16 miljardi dollari ulatuses tariife alles menetletakse ning need kehtestatakse hiljem 284 tootele, lisas ta.

Hiina vastas Ühendriikide teatele lubadusega kohe samaväärsed tariifid kehtestada, samal ajal kutsuti ka teisi riike üles astuma samme USA "tagurliku käitumise" vastu.

Maailma suurimate majandusriikide vastasseis tuli ajal, mil on ilmnenud esimesed märgid, et Pekingi sammud riigivõla kärpimiseks ei jäta majandusele mõju avaldamata.

Selle nädala majandusandmed näitavad, et Hiina majanduse tugisambaks saanud investeeringud kahanevad, väliskaubanduse ülejääk USA-ga aga kasvab, ehkki Ühendriigid nõuavad selle vähendamist.

Hiina kaubandusministeerium hoiatas, et Trumpi tariifid "ohustavad Hiina majandushuve ja julgeolekut".

Washington on otsustanud rikkuda ülemaailmseid kaubandusnorme ning rikub tõsiselt Hiina Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WHO) reeglitest lähtuvaid õigusi ja huve, lisas ministeerium.

Trump on ähvardanud kehtestada Pekingile uued tariifid ja võtta sihikule impordi veel 100 miljardi dollari väärtuses.

"Kaubandustüli süveneb olukorras, kus kahtlused sisemajanduse pildi suhtes suurenevad," ütles Capital Economicsi Aasia asjatundja Mark Williams.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles