Otsustav tegutseja

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Draghi
Mario Draghi Foto: Emmanuel Dunand/AFP/Skanpix

Kui Mario Draghi 2011. aasta novembris Euroopa Keskpanga presidendiks sai, hakkas ta kohe tegutsema. Euroopas oli sügav võlakriis, aga eelmine juht Jean-Claude Trichet polnud julgenud midagi ette võtta.

Draghi, kes oli juba pälvinud hüüdnime Super-Mario, võttis härjal sarvist ning juba esimesel tema juhitud istungitel otsustati tublisti alandada baasintressi ning suurendada rahapakkumist.

Draghi oli otsustav ka kuus aastat tagasi, kui ta Londonis sooleerides lubas teha euro päästmiseks kõik, mis võimalik,ning kinnitas, et keskpangal jätkub selleks vahendeid. Ilmselt just see avaldus päästiski euro.

Vaatamata keerulisele olukorrale Itaalias ja Kreekas oli Draghi koos kolleegidega neljapäeval julge ka Riias, kui otsustati muuta rahapoliitilist suunda ja rahatrükk lõpetada.

Draghi on juba aastaid kutsunud ka poliitikuid üles otsustavamalt tegutsema, aga seni on need üleskutsed kõlanud poolkurtidele kõrvadele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles