Eesti inflatsioon oli mais euroala kiireim (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Eesti inflatsioon oli mais 3,1 protsendi juures euroala kiireim ning Euroopa Liidus tervikuna oli see kiirem vaid 4,6 protsenti Rumeenias.

Euroala aastane inflatsioon oli mais 1,9 protsenti, kiirendes aprillist 0,6 protsendipunkti võrra. Euroopa Liidus oli inflatsiooniks 2 protsenti, võrreldes aprilli 1,5 protsendiga, selgub Eurostati andmetest.

Jättes kõrvale volatiilsed energia ning toidu-, alkohol- ja tubakahinnad oli euroala baasinflatsiooniks 1,1 protsenti, võrreldes aprilli 0,8 protsendiga.

Euroala riikidest oli inflatsioon kiireim 3,1 protsenti Eestis, millele järgnesid 2,9 protsendiga Leedu, 2,7 protsendiga Slovakkia ning 2,4 protsendiga Läti. Aeglaseim oli inflatsioon 0,7 protsenti Iirimaal ja 0,8 protsenti Kreekas.

Euroopa Keskpanga (ECB) inflatsioonieesmärgiks on veidi alla 2 protsendi ning selle saavutamiseks on keskpank tarvidusele võtnud ebatavalised rahapoliitikameetmed nagu kvantitatiivne lõdvendamine (QE) ning madalad intressimäärad.

Neljapäeval teatas ECB, et varaostuprogrammi vähendatakse septembrist poole võrra 15 miljardile eurole kuus ning 2019. aastast see lõpetatakse, juhul kui laekuvad andmed kinnitavad ECB inflatsiooniväljavaadet. Samuti viidati, et inflatsiooni püsival kohandumisel võidakse intressimäärasid tõsta tuleva aasta teises pooles.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles