IMF hoiatas USAd ülemaailmse kaubandussõja tagajärjede eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMFi pikaaegne juht Christine Lagarde.
IMFi pikaaegne juht Christine Lagarde. Foto: © Jacky Naegelen / Reuters/REUTERS

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) peadirektor Christine Lagarde hoiatas neljapäeval, et USA ühepoolsete imporditariifide põhjustatud kaubandussõjas ei ole võitjaid.

Kui USA kaubanduspartnerid peaksid vastama omapoolsete tariifidega, millega nad on ähvardanud, näeme «kaotajaid mõlemal poolel», sõnas Lagarde ajakirjanikele.

Sellel oleks «tõsine» majanduslik mõju USA-le ja maailma suurematele majandustele, lausus IMF-i juht, lisades, et üks tagajärg oleks inflatsiooni kiirenemine.

IMF hoiatas neljapäeval, et Ühendriikide presidendi Donald Trumpi agressiivne kaubanduspoliitika ning maksude alandamise poliitika võib ajal, kui USA majandus on kasvamas, kaasa tuua riske nii riigi enda kui ka kogu maailma majandusele.

Maksukärped toovad lühiperspektiivis kaasa majanduskasvu, kuid suurendavad ka riske USA ja maailmamajandusele, teatas IMF Ühendriikide majanduse aastaülevaates.

Imporditariifid, mille USA on kehtestanud, võivad kahjustada «vastumeetmete tsükli käivitamise» ja globaalsete tarneahelate häirimisega maailmamajanduse taastumist, lisas fond.

Ühendriikide valitsuse otsus kasutada tariifide õigusliku alusena rahvusliku julgeoleku klauslit võib viia selleni, et samasugusel ettekäändel kehtestavad imporditariifid ka teised riigid, teatas IMF. Viimane lisas, et see õõnestaks reeglitel põhinevat rahvusvahelist kaubandussüsteemi.

«USA ja tema kaubanduspartnerid peaksid töötama koos konstruktiivselt, et vähendada kaubandusbarjääre ja lahendada kaubandust ja investeeringuid puudutavaid erimeelsusi, laskumata tariifide ja mittetariifsete piirangute kehtestamiseni,» seisis ülevaates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles