Trump kiitis heaks kümnetesse miljarditesse ulatuvad imporditariifid Hiinale

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: Alex Brandon / AP/Scanpix

Valge Majaga seotud allikate sõnul kiitis USA president Donald Trump heaks imporditariifide kehtestamise Hiinale väärtuses 50 miljardit dollarit. Avalik teade tariifide kehtestamisest peaks tulema millalgi reedel.

Trump, kes on sisuliselt juba kaubandussõjas Euroopa Liidu, Mehhiko ja Kanadaga, pistab nüüd rinda maailma suuruselt teise majandusega, kes on varem ähvardanud määrata kättemaksutariifid sellistele USA impordiartiklitele nagu põllumajandustooted (eriti sojaoad), autod ja lennukid, kirjutab CNN.

Trump on ähvardanud Hiinat imporditariifidega juba mitu kuud, süüdistades neid USA intellektuaalse vara varguses. President tegi esimest korda oma ähvardused teatavaks märtsis, mille peale Hiina lubas tugevaid vastumeetmeid. Raevunud Trump lubas vastata 100 miljardi dollarini ulatuvate tariifidega.

USA rahandusminister Steven Mnuchini eestvedamisel otsustasid pooled lõpetada maikuus ähvarduste tegemise ja leppisid hoopis kokku majandussidemete üles soojendamises ja isegi tugevdamises. Kaubandussõda pandi «pausi peale».

Möödus vaid vaevalt kümme päeva, kui Trump teatas ühtäkki, et tariifid siiski tulevad ning lisaks piiratakse hiinlaste investeerimisvõimalusi USA tehnoloogiasektorisse.

Samas nõustus Trumpi administratsioon eemaldama möödunud nädalal sanktsioonid Hiina telekomihiiglaselt ZTE, kes oli sattunud tegevuskeelu tõttu USA turul pankroti äärele. Otsus päästa ZTE sai Ühendriikides suure pahameeletormi osaliseks, sest julgeoleku agentuurid peavad Hiina ettevõtet ohuks USA rahvuslikule julgeolekule.

Euroopa Liit ja Kanada on lubanud kehtestada USA kaupadele tariifid alates juulist ning Mehhiko on enda omad juba sisse seadnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles