Tõniste: alkoholiaktsiisist laekuvate tulude prognoosi «korrigeeriti» taas (9)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahulolematus hiljutise alkoholiaktsiisi tõusuga viis suure hulga eestlasi 24. veebruaril aktsiooni «Maksud sõidavad Lätti» raames Mazsalacasse.
Rahulolematus hiljutise alkoholiaktsiisi tõusuga viis suure hulga eestlasi 24. veebruaril aktsiooni «Maksud sõidavad Lätti» raames Mazsalacasse. Foto: Urmas Luik

Rahandusminister Toomas Tõniste sõnul on selleks aastaks planeeritud alkoholiaktsiisist laekuvad tulud varasemalt planeeritust veelgi väiksemad.

Tõniste ütles tänases riigikogu infotunnis, et eeldatavalt on selle aasta aktsiisilaekumine 258 miljonit eurot, mis on 28 miljoni euro võrra väiksem, kui oli prognoositud. Minister põhjendas madalamat numbrit planeeritud aktsiisitõusu ärajätmisega ning asjaoluga, et valitsus otsustas ärajätmise pärast kevadprognoosi valmimist.

«Selle aasta eelarve pandi kokku eelmise suve majandusprognoosi numbrite järgi ja seal on alkoholiaktsiisi laekumise number suurem, kui ta tegelikult juba teadaolevalt tuleb,» rääkis Tõniste. «Nüüd, kevadprognoosiga ja nelja aasta eelarvestrateegiat kinnitades me tegime ka siin korrektuure. Tegime ka korrektuure teadmises, et järgmisel aastal aktsiisitõusu ei toimu, seega ka selle aasta lõpus varumist ei toimu. Ja kuna oli ka selle aasta algusesse planeeritud aktsiisitõus poole väiksem, selle võrra on ka laekumised sellel aastal väiksemad.»

Tõniste sõnul on Lätis on aktsiisilaekumine piirikaubandusest kasvanud hinnanguliselt 25 miljonit eurot. «Muidugi suur osa on ka Läti enda inimeste panus, kes käivad nendes piiripoodides ostmas, ja ka Soome turistide oma, nii et siin ei ole selles kindlasti kõik meie Eesti inimeste panus,» lisas ta.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles