Pensionifondid hoiatavad: riik ärgu lõhkugu kohalikku kapitaliturgu

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pension.
Pension. Foto: SCANPIX

Rahandusministeerium tahab teise samba pensionifondide valitsemistasusid lähiaastatel märgatavalt langetada, pakkudes nõudele leevendust näiteks Eestisse investeerimise eest, siiski on fondid sellele tuliselt vastu.

«Kujundlikult võib öelda, et uus vormel on hea, millega annaks kiiresti sõita, kuid kütus on vale,» märkis LHV Varahalduse juhatuse esimees Mihkel Oja, vahendab Äripäev.

Ühelt poolt on pensionifondide vastuseis mõistetav, sest muudatuste tulemusena kahaneks nende valitsemistasude tulu 2026. aastaks praegusega võrreldes pea poole võrra. Pensionifondi juhtidele teeb aga meelehärmi see, et kuigi eelnõusse on tehtud erand riskantsemaid investeeringuid tegevatele fondidele, mis võivad tasusid alandada veidi aeglasemalt, pole see kuigi motiveeriv. 

«Praegune täiendav reguleerimine paneb Eesti investeeringutele päris kindlasti piduri. Selle tulemusena lõhutakse just arenema hakanud kapitaliturgu, kus Eesti-suunalised investeeringud hakkasid hoogsalt kasvama paar aastat tagasi, mil riik leevendas piiranguid,» lausus Oja. 

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles