Väikeinvestor: lükkasin kõik sadama aktsiad kohe maha

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tort Tallinna Sadama börsikella helistamise üritusel.
Tort Tallinna Sadama börsikella helistamise üritusel. Foto: Joakim Klementi / Eesti Meedia

Investor Madis Müür ütles, et tema müüs juba kõik Tallinna Sadama aktsiad maha. 

"Lükkasin maha juba keskmiselt kahe euro juures, tundus praeguseks minu jaoks piisav hind," rääkis Müür. "Sain eraisiku alt 1256 ja OÜ alt 2054 ja need on nüüd uutel õnnelikel või hetkehinda vaadates äkki mitte nii õnnelikel omanikel."

Tallinna Sadama aktsia hüppas täna hommikul börsidebüüdi alguses alghinna 1,7 euro pealt üle 2 euro, kuid on praeguseks juba rahunenud ning läbi kahe euro piiri tagasi vajunud.

Müüri sõnul oli aktsia tõus ülemärkimise ja eestlaste IPOlt eemale hoidmise tõttu oodatav, ent nii kõrget tippu päeva algul ta ei oodanudki. 

"IPO korraldajate jutt ajas päris marru. Algselt oli IPO üks eesmärke ju Eesti investormaastiku elavdamine. Eile Postimehes üks IPO nõustajatest Henrik Igasta aga lahterdas investoreid ülikvaliteetseteks, kvaliteetinvestoriteks ja nendeks teisteks, kellele ei tahaks üldse anda. Tundub, et oli silmas peetud (esimeste all-toim.) Eesti keskmisi ja veidi suuremaid investoreid, sest meie (väikeinvestorid-toim.) saimegi kõige vähem," avaldas Müür pahameelt.

Müür lisas, et aktsiaraamatu järgi kaugema kandi investeerimisfonde väga ei tulnudki, kelle saamise nimel need seitse miljonit eurot korralduskulusid põlema pandi. "Tahaks näha numbreid, kui palju nende väheste siia meelitamise eest maksti. Tõenäoliselt mitukümmend senti aktsia kohta maksti peale nende eest," rääkis Müür.  

Müüri hinnnagul oleksid kohalikud väikeinvestorid niikuinii võtnud selle hinna eest. "Parseldati odava hinna ja suure raha eest EBRDle ja välisfondidele maha ja siis mõnitatakse veel otsa Eesti investoreid," nentis Müür. "Pehmelt öeldes ei jäänud hea mulje."

Aktsiate jaotuse suhtes oli kriitiline ka näiteks Tavidi suuromanik Alar Tamming, kelle sõnul tekitas jaotus üllatust ning suuri küsitavusi korraldajate eetilise tasandi kohta. Tamming sai aktsiaraamatu järgi pea 20 000 aktsiat.

Tallinna Sadama aktsiatel oli 14 000 märkijat, mis praeguse seisuga teeb temast suurima investorite arvuga ettevõtte Tallinna börsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles