Kättesaamatud välisaktsiad tulid sammu võrra lähemale

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler
Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler Foto: Peeter Langovits

Finantsinspektsiooni värske märgukiri toob pisut selgust olukorda, kus kannatasid paljud investorid, kellel Swedbank ja SEB keelasid hulga välisaktsiate ostmise.

Kui eelmise aasta lõpuni said investorid nimetatud pankade kaudu osta-müüa näiteks Baidu, Alibaba või Gazpromi aktsiaid, siis sellest aastast tõlgendasid Eesti SEB ja Swedbank uusi norme väga rangelt ja sellised aktsiad jäid investorite jaoks luku taha, vahendab Äripäev. Varem oli näiteks Eesti Swedbanki internetipangas võrdselt lihtne soetada nii Alibaba kui ka Tallinki aktsiat. 

Aasta alguses hakkas kehtima Euroopa Liidu regulatsioon, mida SEB ja Swedbank tõlgendasid Eestis nii, justkui ei saaks enam osta selliseid ADR-tüüpi väärtpabereid ehk hoidmistunnistusi. Põhjamaade investeerimispanga Nordneti ökonomist Joakim Bornold ütles aprillis Äripäevale, et neil Rootsis küll ADRidele keeldu peale pandud pole.

Eile kutsus finantsinspektsioon siinsed Skandinaavia suurpangad korrale ja ütles, et Euroopa Liidu regulatsioon neid oste tingimata ei keela – kuid lõplik otsus jääb siiski finantsasutuste enda teha.

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles