Siilats ostis Haapsalus jahisadama variisiku abil

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üle kümne aasta ärimees Viktor Siilatsiga Haapsalu jahisadamas vägikaigast vedanud Aivar Reivikul vajus suu üllatusest lahti, kuuldes, et müüs esmaspäeval oma vara ammusele vingamehele.

«Minule tuleb küll üllatusena, et Veskiviigi sadama omanikuks sai Siilats. Meie rääkisime tehinguks läbi ühe mehega ja küsisime, kas tal pole kavas sadamat hiljem kellelegi edasi müüa,» ütles Reivik. «Ta  kinnitas, et edasimüümise kavatsust pole.»

Siilats avaldas teisipäeval, et temaga seotud Sadamate Investeeringute OÜ tõusis Veskiviigi jahisadama uueks omanikuks ning ta ühendab  vastse omandi kõrval asuva jahisadamaga  Grand Holm Marina. Veskiviigi senine omanik Haapsalu Vana Jahtklubi pani sadama mullu müüki ühe miljoni euroga, kuid tänavu kevadeks oli hinda kärpinud ligi 800 000 euro suuruse summani.  

Sadamate Investeeringud kuulub äririegistri andmetel advokaat Keijo Lindbergile, kes on selle ettevõtte ainuke juhatuse liige. Asjaolu, et advokaat esindab sadamatehingus kellegi teise huve, oli Reiviku sõnul teada, kuid  variisiku roll tuli mehele üllatusena.

Variisik keeldus Postimehele tehingu kohta selgitusi jagamast, väites, et kogu tõde avaldatakse õhtusel kahe jahisadama pidulikul ühendamisel, kui Haapsalu linnapea Urmas Sukles avab sadamaid eraldanud tara. «Suhelge selle advokaadiga,» lausus mees kiirustades telefonikõnet lõpetama.

Siilats ei soovinud sadamatehinguks valitud ebatavalist lahendust üksikasjalikult selgitada, kuid kommenteeris meelsasti oma tagamõtet variisiku kasutamisel. «Tundub arusaadav, et kui meie suhted varem  mitte kuidagi ei sujunud, siis pole mõtet seda uuesti alustada,» lausus Siilats.

Haapsalu jahisadamast kõlanud uudised rääkisid alates 2007. aastast  peamiselt naabrite tülitsemisest, sest Siilatsile kuuluv Grand Holm Marina ning  Aivar Reiviku kontrollitav Haapsalu Vana Jahtklubi ei suutnud kokku leppida akvatooriumi ühises kasutamises.

Siilatsi väitel otsis ta naabersadamaga igati koostööd, kuid tema nägemuses lükkas Reivik oma IRLi taustaga poliitilistele sidemetele tuginedes kõik lähenemiskatsed tagasi.

Seejärel arenesid suhted nii tormiliselt, et  Äripäevas kirjeldati, kuidas Siilats sulges hooldus- ja ehitustööde põhjendusega Haapsalu Tagalahe ainukese laevatatava veetee ujuvkaiga, takistades meresõidukite ligipääsu Haapsalu Jahtklubi kai juurde. «Kuna Haapsalu Jahtklubi tegevuse tõttu on meie ametlik sadam kaotanud sobivaid sildumiskohti, siis oleme sunnitud neid juurde tekitama,» selgitas Siilats toona. Samuti kirjeldati, kuidas Siilatsi töötajad sõitsid sadamasse saabuvatele jahtidele kummipaadiga vastu, et juhatada laevnikke just enda kai äärde, vältides konkurendi pakutavat teenust.

2014. aastal ilmutas nõrkemise märke siiski ka Siilats, kui pani oma sadama  miljoni euroga müüki. «Unistada ju ikka võib,» kommenteeris Reivik toona oma vingamehe müügipakkumist Lääne Elule.

Nüüd kavatseb Siilats Haapsalu jahisadama elu uue hooga käima tõmmata, sest tänu valduste laienemisele saab hakata pakkuma nii majutusteenust konverentsidele, kuid ka üle talve hoiustamist jahtlaevadele. Enne konkurendi ostmist kaalus Siilats majutusasutuse rajamist angaari, mille nüüd saab kasutusele võtta jahtlaevade varjualusena. «Haapsalu asub parimas kohas nii Pärnu, Tallinna kui ka Soome jahiomanikele, sest naabruse saarestik pakub ideaalsele lähedast  keskkonda ohutuks purjetamiseks,» rääkis ärimees.

Teisipäeval levitatud pressiteates lasi Siilats rõhutada, et sadamatüli lõpp ja nüüd algav koostöö peaks olema väärikas kingitus Haapsalu purjetamise 130. aastapäevaks. Ettevõtja viitab tulevikuvisioonis mõlemas sadamas tegutseva jahtklubi panusele: Veskiviigi jahisadam on kodusadam Haapsalu jahtklubile ja Grand Holm Marina on lipusadam Tallinna Jahtklubile. Viktor Siilats on nii Tallinna Jahtklubi kui ka Monaco Jahtklubi liige.

Kommentaar

Indrek Viiret

Haapsalu Jahtklubi juhatuse liige

Veskiviigi sadama tehing tuli meie klubile täieliku üllatusena nagu ka asjaolu, et ostjaks osutus Viktor Siilats. See, et mõlemad sadamad on olnud vaheldumisi müügis, polnud mingi saladus, ka meie asukohaks olevas Veskiviigu sadamas rippus müügikuulutus juba aastapäevad üleval.

Eks siin on seda sõnasõda peetud peamiselt merel käimise ajaloo erineva tõlgendamise pärast, sest kohalike nägemus on Siilatsi omast erinenud. Suurim ebameeldivus jääb aastate taha, kui Siilats sulges meie sadamast väljapääsu. Kuid see on nii ammune lugu, et vaevalt, et kellelegi enam emotsioone tekitab.

Sadamaomanike omavaheline tüli jahtklubi tegevust palju ei mõjuta, sest meie oleme mittetulunduslik seltsing, sadamas vaid rentnikud. Siilatsi sadam on Tallinna Jahtklubile küll lipusadam, kuid mingisugust klubilist tegevust seal ei toimu.

Näen klubi tulevikku koostöös uue sadamaomanikuga positiivses valguses. Eks me peame oma ruumide renditingimused uuesti läbi rääkima, kuid loodan, et saame mõistlikes tingimustes kokku leppida.

Kronoloogia

Viktor Siilatsi võidukäik Haapsalus

2003 – Siilats ostab Haapsalu jahisadama naaberkrundi.

2004 – Haapsalu linnavalitsus keeldub Siilatsi sadamat tunnustamast.

2007 – Siilats sulgeb ujuvkaiga ligipääsu Haapsalu jahisadamasse.

2014 – konkureerivad Siilats ja Reivik üritavad üksteise võidu saada EASi toetust oma sadamale.

2017 – Veskiviigi sadam pannakse müüki

2018 – Siilats ostab variisiku kaudu Veskiviigi sadama.

Allikas: Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles