Eesti Energia hakkab põlevkivigaasist rohkem elektrit tootma

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti Energia

Eesti Energia tütarettevõte Enefit Energiatootmine hakkab kasutama Eesti elektrijaamas elektri tootmiseks põlevkiviõli tootmise käigus tekkivat põlevkivigaasi senisest suuremas mahus. Kõrge kütteväärtusega põlevkivigaasi saab ühes energiaplokis põlevkivi kõrval kütusena kasutada kuni 50 protsendi ulatuses.

«Tänu põlevkivigaasi kasutamise kasvule suurendame nii paindlikkust kui kasumlikkust elektri tootmisel ning ühtlasi vähendame elektritootmise kekskonnamõjusid. Põlevkivigaas on põlevkivist õli tootmisel tekkiv kõrge kütteväärtusega gaas, millest saab toota elektrit. Seni põletati põlevkivigaasi väikeses mahus kõigis Eesti elektrijaama kateldes,» ütles Eesti Energia juhatuse liige Margus Vals pressiteates.

«Nüüdsest põletame peaaegu kogu tekkiva gaasi suurima kasuteguriga tootmisseadmetes – Auvere elektrijaamas ja Eesti elektrijaama ümberehitatud plokis. Nii saame gaasist rohkem elektrit toota, kasutame põlevkivis peituvat energiat maksimaalselt ja vähendame sellega elektritootmise keskkonnamõju,» lisas Vals.

Põlevkivigaasi kasutamise võimekuse tõstmise lahenduse töötas välja ja paigaldas Sumitomo SHI FW (SFW).

Eesti Energia põlevkivigaasi projekt on ainulaadne, sest nii Eesti põlevkivi kui ka Enefit õlitehaste põlevkivigaasi koospõletuse kogemust mujal maailmas ei ole. «Meile oli selle unikaalse ja jätkusuutliku lahenduse väljatöötamine põnev väljakutse,» märkis Sumitomo SHI FW juhatuse esimees Tomas Harju-Jeanty.

Kaks aastat tagasi toimunud hankes osales kolm rahvusvahelist ettevõtet, kelle hulgast kuulutati võitjaks rahvusvaheline elektritööstuse tehnoloogiate ettevõte Sumitomo SHI FW (lepingu allkirjastamise ajal 2016. aastal kandis ettevõte nime Amec Foster Wheeler).

SFW on arendanud varem koostöös Eesti Energia ja Tallinna Tehnikaülikooliga põlevkivitehnoloogiaid, samuti on ettevõte ehitanud Eesti elektrijaama 8. ploki kaks keevkihtkatelt ja Balti elektrijaama 11. ploki kaks keevkihtkatelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles