Šveitsis hääletati maha radikaalne pangareform (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi lipp Credit Suisse panga logo juures.
Šveitsi lipp Credit Suisse panga logo juures. Foto: ARND WIEGMANN / REUTERS

Pühapäeval toimunud referendumil hääletasid esialgsete andmete järgi üle 75 protsendi hääletajatest vastuolulise pangareformi vastu, mida kriitikud on nimetanud kogu riigi majandusele suisa ohtlikuks.

Pangareformi kava järgi ei saaks kommertspangad enam laenata rohkem, kui neil on parajasti raha hoiustatud. See tähendaks aga, et riigi keskpangast saaks sisuliselt ainus uue raha tekitaja. Tavaliselt «loovad» pangad uut raha laene väljastades, kirjutab CNN.

Reformi toetajad on siiani vaielnud, et selline süsteem muudaks riigi finantsturud stabiilsemaks ja kaitseks Šveitsi paremini majandusbuumide ja majanduskriiside tsükli mõjude eest. Kriitikud on nimetanud reformi aga ohtlikuks ja riskantseks eksperimendiks majandusega.

Taolise pangareformi idee kasvas Šveitsis välja pärast viimast majanduskriisi, mille põhjustas kommertspankade vastutustundetu laenamine.

Tegu pole esimese radikaalse reformiga, mille üle Šveits on referendumit pidanud. Kaks aastat tagasi hääletas riik universaalse (ja võrdlemisi helde) kodanikupalga kehtestamise üle, kuid ka see idee hääletati maha. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles