Soomes on miljonäride arv mitmekordistunud

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome üks rikkaimaid inimesi on Nordea nõukogu esimees Björn Wahlroos
Soome üks rikkaimaid inimesi on Nordea nõukogu esimees Björn Wahlroos Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Sel aastal on 65 000 Soome majapidamise varade netoväärtus (varade väärtus miinus kohustused) üle miljoni euro, selgub Soome statistikaameti värskest uuringust.

Võrreldes 2004. aastaga on miljonäride arv peaaegu neljakordistunud. Siis oli põhjanaabritel umbes 18 000 miljonäri.

Viimasel ajal räägitakse maailmas üha enam vara kontsentreerumises. Soomes on viie protsendi rikkaimate käes umbes kolmandik kodumajapidamiste netovarast, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kuid millest siis uute miljonäride vara koosneb? Palgatöötajal oli lihtsaim viis oma vara väärtust suurendada nii, et ostad endale korteri ja ootad, kuidas selle hind kerkib. Kinnisvara on oluline osa ka kõige rikkamate kodumajapidamiste varast, aga viimasel kümnendil ei ole see olnud tee jõukuse juurde.

Soome statistikaameti ajakirja Törmalehti andmetel on sellel kümnendil kasvanud kiiresti finantsvarade väärtus, kinnisvara väärtus on viimastel aastatel jäänud aga seisma.

Huvitavaks detailiks on varade jaotumisel see, et kõige rikkamatel on börsiettevõtete aktsiatest ja investeerimisfondide osakutest rohkem börsil mittenoteeritud ettevõtete aktsiaid. Kõige jõukamal kümnendikul, keda on kokku 268 000 majapidamist, oli eelmisel aastal keskmiselt 120 000 euro väärtuses börsil mitte noteeritud ettevõtete aktsiaid. Kümne aastaga on see number kahekordistunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles