Tallinna börs: suurte ja stabiilsete ettevõtete börsiletulekud tekitavad massiliselt uusi investoreid

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Ots.
Kaarel Ots. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Tallinna börsi juht Kaarel Ots ütles, et ajalugu on näidanud, et suured hüpped väärtpaberikontode avamises, investeerimisega alustamises ja seega ka investorkultuuri arengus toimuvad eeskätt just suurte ja stabiilsete ettevõtete IPOde ehk aktsiate avalike esmapakkumiste käigus.

«Kui vahetult enne Tallinki IPO-t 2005. aastal oli väärtpaberikontosid Eestis kokku vaid napilt üle 6000, siis mõni kuu pärast Tallinki börsiletulekut oli kontosid juba üle 19 000,» selgitas Ots. Järgmine suurem hüpe kaubeldavaid aktsiaid hoidvate väärtpaberikontode arvus toimus LHV Groupi turuletulekuga 2016. aastal, millele eelnevalt oli kontosid umbes 21 000 ja pärast turuletulekut enam kui 24 000.

«Nüüd, pärast Tallinna Sadama börsiletulekut saame kõigi eelduste kohaselt näha järjekordset suuremat hüpet börsiettevõtete aktsiaid hoidvate väärtpaberikontode arvus,» mõtiskles Ots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles