Detsembris hinnatipus bitcoini ostjad aitasid vanadel omajatel need rahaks teha

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bitcoini kavendava arvuti netiühenduse juhtmed.
Bitcoini kavendava arvuti netiühenduse juhtmed. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters/Scanpis

Möödunud aasta detsembris, mil bitcoini hind kerkis pöörastesse kõrgustesse 20 000 dollarini, soovisid paljud uued investorist hinnatõusust osa saada ja hüppasid samuti rongile. Tänaseks on küberraha kaotanud pea kaks kolmandikku oma väärtusest ja maksab umbes 7300 dollarit.

Plokiahela-tehnoloogia analüüsifirma Chainanalysis on uurinud, kui palju on inimesi, kes on omanud bitcoine pikema aja jooksul ehk aasta ja rohkem ning kui palju on spekulante, kes hoiavad neid lühiajaliselt ning kui tihti küberrahad omanikke vahetavad.

Nende analüüs näitab, et eelmise aasta novembris, vahetult enne hinna kerkimist tippu, oli hoidjate käes olevate bitcoinide hulk kolm korda suurem kui kauplejate käes, kirjutab Financial Times. Selle aasta aprillis oli pikaajaliste hoidjate ja spekulantide käes olev küberraha hulk enam vähem võrdne – vastavalt 6 miljonit ja 5,1 miljonit bitcoini.

Chainanalysise hinnangul müüsid bitcoinide pikaajalised hoidjad ajavahemikul detsembrist aprillini 30 miljardi dollari väärtuses küberraha, pool sellest eelmise aasta detsembris, mil hind oli tipus.

«See oli erakordne vara üleminek,» ütles Chainanalysise tegevjuht Philip Gradwell. Tema sõnul oli bitcoini hoidjate müügilainest tingitud likviidsuse suurenemine peaaegu 60 protsendi võrra peamiseks põhjuseks, miks hind on tänaseks dramaatiliselt langenud. Samas on koos hinnaga langenud ka kauplemismahud. Kui detsembris oli kauplemiskäive umbes neli miljardit dollarit päevas siis nüüd on see langenud ühele miljardile dollarile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles