Saudi Araabia hakkas naftatoodangut suurendama (5)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta tootmine.
Nafta tootmine. Foto: Hasan Jamali / AP/Scanpix

Pärast kaks aastat kestnud naftatoodangu piiramist hakkas Saudi Araabia eelmisel kuul seda taas suurendama.

Musta kulla lisabarrelid, mida saudid maikuus pumpasid, ei ole riigi kogutoodanguga võrreldes suur kogus, aga see on märk Riyadhi juhitud Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) poliitika kannapöördest. Kaks aastat on OPEC koos mõne teiste suurte naftatootjatega eesotsas Venemaaga tootnud kaks protsenti normaalsest tasemest vähem. See on aidanud kerkida nafta hinnal 80 dollarini barrel.

Nafta hinna tõusu põhjuseks oli viimasel ajal ka hirm, et globaalne pakkumine kahaneb tänu Venezuela kriisile ja USA ähvardustele kehtestad Iraanile sanktsioonid. Seetõttu suurendaski Saudi Araabia eelmisel kuul nafta toodangut üle 100 000 barreli ööpäevas kuni 10 miljoni barrelini ning lubas sel kuul tõsta veel 100 000 võrra, aga ei täpsustanud, millal see täpselt juhtub, kirjutab The Wall Street Journal.

Brenti nafta hind langes eile 1,1 protsenti 76,46 dollarini barrel.

Suureks küsimuseks jääb, kui palju OPEC, Venemaa ja teised naftatootjad plaanivad toodangut vähendada. Saudi Araabia ja teised Pärsia lahe äärsed riigid eelistavad selle suurendamist 300 000 kuni 400 000 barrelit ööpäevas. Venemaa on käinud välja idee suurendada isegi 800 000 barreli võrra. Erinevalt OPECi liikmesriikidest on Venemaal ka suuri riigile mittekuuluvaid naftatootjaid, kes pole oma toodangut kärpinud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles