Indrek Kasela: Tallinna Sadam oli läbi aegade kalleimaid IPOsid

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRFoodsi juht Indrek Kasela.
PRFoodsi juht Indrek Kasela. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Börsifirma PR Foods juhi Indrek Kasela sõnul oli Tallinna Sadama aktsiate avalik esmaemissioon kulude mõttes läbi aegade üks kalleimaid IPO-sid.

«Üle seitsme miljonit investeerimispankuritele ja advokaatidele ei ole adekvaatne suurus sellise tehingu puhul. Iga eestlane maksis selle protsessi eest umbes viis eurot,» kirjutas Kasela sotsiaalmeedias.

Kasela leiab, et kui 100 eurost asja müüakse 80 euro eest, on ülemärkimine ennustatav. Kasela toob võrdluseks Eleringi, kus kulud olid kordades väiksemad, sääst kapitalikuludelt kümnetes miljonites, mis läheb otse kõikide elektritarbijate taskusse. «Eeskujulik tehing igas mõttes,» toonitas Kasela, kes viitab mai alguses toimunud Eleringi 225 miljoni euro suurusele võlakirjaemissioonile .

Kasela on kriitiline ka aktsiate jaotuse suhtes.

«Aktsiate jaotus näitas seda, et «money stayed in family» - eelistatud olid välismaised fondid, sest nemad olid kõige lähemal pankuritele. Likviidsuse huvides oleks pidanud jaeinvestoritele kindlasti rohkem jagama. Institutsioonid on «buy and hold», sealhulgas ka Eesti pensionifondid ( kus see pluss on, kui eesti jaeinvestor peab lisaks maksma veel fondihaldustasu, selle asemel, et ise ilma vahendustasuta ostab Tallinna Sadamat?» küsis Kasela. Tema sõnul on  riigifirma viimine tervitatav corporate governance (ettevõtte juhtimiskultuuri – toim.) paranemise mõttes.

«Aastal 2018, kui Eesti on suutnud luua vähemalt kuus miljardi ja tosina mitmesajamiljonilise väärtusega eraettevõtet siis, ei peaks me poliitikuid kiitma, kui julged nad on (ei ole - sellest ka Tallinna Sadama madal hind), vaid õigustatud ootus on, et me ei unustaks üheksakümnendaid, kus riik tõesti julgelt tegutses ning lasi eraettevõtlusel õitseda,» toonitas Kasela. «Täna liigume siiski vastupidises suunas - riiklik ettevõtte Eesti Energia trumpab eraettevõtteid üle, metsas möllab RMK , aktsiisid tõmbavad majanduse kinni jne. Investori ahnusel pole küll piire, aga Tallinna börsi tulevik ei ole riigifirmade rahaks tegemine  vaid ettevõtete kapitalivajaduse ja investorite investeerimissoovide kohtumispaik,» lisas ta.

Indrek Kasela oli Premia Foodsi, mis läks börsile 2010. aasta mais, nõukogu esimees ja suuromanike esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles