USA jõudis vastuolulise Hiina telekomihiiglasega kokkuleppele

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ZTE kontor Shanghais.
ZTE kontor Shanghais. Foto: JOHANNES EISELE / AFP

USA kaubandusminister Wilbur Ross teatas reedel, et Ühendriigid eemaldavad kauplemispiirangud Hiina telekomihiiglaselt ZTE.

ZTE peab kokkuleppe tingimuste põhjal vahetama järgmise 30 päeva jooksul välja kogu oma juhtkonna, palkama USAst spetsiaalse järelevalvemeeskonna ning maksma Ühendriikidele miljard dollarit trahvi, kirjutab BBC.

ZTE peatas maikuus oma tegevuse, sest USA keelas aprillis nende toodete müügi (ja neile toodete müümise), süüdistades suurettevõtet illegeaalses äris Iraani ja Põhja-Koreaga.

ZTE tunnistas märtsis, et on rikkunud USA sanktsioone Iraani ja Põhja-Korea suhtes ning tarninud neile USA tehnoloogiat. Ettevõte nõustus toona maksma selle eest 1,1 miljardit dollarit trahvi. ZTE-vastased sanktsioonid kehtestas USA hiljem aga sellepärast, et telekomihiiglane ei pidanud väidetavalt oma lubadustest kinni ja jättis illegaalse tarnega seotud töötajad karistamata.

ZTE on USAs suuruselt neljas nutitelefonide müüja ning nende heaks töötab ligemale 75 000 inimest. ZTE saab ligi veerandi oma seadmetes kasutatavatest komponentidest USA ettevõtetelt, keda on umbes 200. Suurettevõte kulutas möödunud aastal USAst tulevale impordile enam kui 2,3 miljardit dollarit.

Telekomihiiglase vabastamine sanktsioonide alt on sattunud USAs terava kriitika alla, sest mitmed julgeolekuorganid peavad ZTEd julgeolekuriskiks. Isegi Trumpi taga seisvad vabariiklased on ZTE aitamise hukka mõistnud. Demokraatidest senati liikmed valmistavad ette juba eelnõu, mis paneks varasemad piirangud tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles