Eestis on üle 10 000 vaba ametikoha (8)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides oli tänavu esimeses kvartalis ligi 10 600 vaba ametikohta, võrreldes eelmise kvartaliga see arv ei muutunud, ent vähenes 2017. aasta  esimese kvartaliga võrreldes kuus protsenti.

Vabade ametikohtade arv on olnud üle 10 000 viimased viis kvartalit järjest, teatas statistikaamet.

Endiselt on ametikohtade koguarvus (vabad ja hõivatud ametikohad kokku) suurim töötleva tööstuse (18 protsenti), kaubanduse (15 protsenti) ja hariduse (10 protsenti) tegevusala osatähtsus. Töötlev tööstus ja kaubandus on ka Eesti suurimad tööpakkujad, kus vabade ametikohtade arv on ka kõige suurem. Esimeses kvartalis järgnes neile vabade ametikohtade arvu poolest avaliku halduse ja riigikaitse tegevusala.

2018. aastast kasutab statistikaamet hõivatud ametikohtade arvu ja ka tööjõu liikumise hindamiseks maksu- ja tolliameti töötamise registri andmeid, seetõttu suurenes ametikohtade koguarv eelmise kvartaliga võrreldes 8 protsenti ja oli tänavu  esimeses kvartalis 596 000.

Vabade ametikohtade määr ehk vabade ametikohtade osatähtsus ametikohtade koguarvus oli 2018. aasta  esimeses kvartalis 1,8 protsenti, mis oli 0,1 protsendipunkti väiksem kui eelmises kvartalis ja 0,2 protsendipunkti väiksem kui 2017. aasta esimeses kvartalis.

Kõrgeim vabade ametikohtade määr oli I kvartalis avalikus halduses ja riigikaitses (2,9 protsenti) ning finants- ja kindlustustegevuses (2,8 protsenti). Madalaim vabade ametikohtade määr oli mäetööstuses (0,2 protsenti) ja kinnisvaraalases tegevuses (0,4 protsenti).

Enamik vabadest ametikohtadest asusid jätkuvalt Harjumaal (70 protsenti), sealhulgas Tallinnas (60 protsenti). Järgnesid Tartu maakond (üheksa protsenti) ja Ida-Viru maakond (kuus protsenti). Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim Jõgeva (2,3 protsenti) ja Harju maakonnas (2,1 protsenti) ja ning madalaim Hiiu maakonnas (0,5 protsenti).

Esimeses kvartalis oli ligi 30 protsenti vabadest ametikohtadest avalikus sektoris. Vabade ametikohtade määr oli kõrgem riigile kuuluvates asutustes ja ettevõtetes (2,1 protsenti) ning välismaa eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes (2,1 protsenti). Kohalikele omavalitsustele kuuluvates asutustes ja ettevõtetes oli vabade ametikohtade määr kaks protsenti ja Eesti eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes 1,5 protsenti.

Tööjõu liikumist iseloomustav tööjõu käive (tööle võetud ja lahkunud töötajate arv kokku) oli 2018. aasta I kvartalis ligi 91 100, mis oli eelmise kvartaliga võrreldes üheksa protsenti väiksem ning eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes 16 protsenti suurem. Tööjõu käive vähenes eelmise kvartaliga võrreldes kõige enam mäetööstuses ja kinnisvaraalases tegevuses ning suurenes kõige enam avalikus halduses ja riigikaitses. Nii tööle võetute kui ka töölt lahkunute arv oli esimeses kvartalis suurim hulgi- ja jaekaubanduses, töötlevas tööstuses ja ehituses.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles