Teadlaste manifest: inimkonnal seisab ees kas põhjalik muutus või hukk (6)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Felipe Dana/AP/Scanpix

Londoni ülikooli teadlased Mark Maslin ja Simon Lewis avaldasid manifesti, milles kutsuvad üles muutma maailma. Teadlastepaari hinnangul ei saa me senise majandusliku ja ühiskondliku mudeliga jätkates enam pikka pidu nautida.

Lewis ja Maslin avaldasid manifesti BBC kodulehel. Kuna me oleme jõudnud uude geoloogilisse ajastusse, antropotseeni ehk inimese aega, peame Maslini ja Lewise meelest võtma vastutuse selle eest, mida inimkonnana nii iseendale kui kogu planeedi keskkonnale teeme. «Lõviosa meist ei mõista, kui suur on meie mõju,» kirjutavad teadlased.

Manifestis jagavad Maslin ja Lewis inimese ühiskondliku arengu viieks perioodiks, mida kõiki iseloomustab üha kasvav vajadus energia ning informatsiooni järele ning üha suurenev populatsioon. Esimene samm sellel trepil oli nomaadlik kütt-korilane, kelle elustiil asendus esimese suure ühiskondliku revolutsiooni käigus põllupidajate ja karvakasvatajate paikse elustiiliga. Seoses Uue Maailma koloniseerimise ning üleilmse majanduse tekkega asendus põllupidajate ühiskond algse merkantilistliku kapitalismiga.

Tööstusrevolutsiooniga lõi kapitalistlik ühiskonnakorraldus õide ning päädis maailma kõige verisemate ja hävitavamate konfliktidega. Pärast Teist maailmasõda liikus juba põhjalikult globaliseerunud ühiskond tarbijaühiskonda, populatsioon kasvas üheskoos tehnika arenguga ning kumbki ei näita raugemise märke. Maailmas elab täna seitse ja pool miljardit inimest ning kuigi üleilmne heaolu ja tervis pole olnud kunagi nii kõrge kahtlevad Maslin ja Lewis, et sääraselt saab edasi minna.

Ressursipuudus jõuab teadlaste hinnangul varem või hiljem kätte ning maavaradel põhinev majandus kukub ühel hetkel kokku. Kollapsi vältimiseks pakuvad Lewis ja Maslin välja kaks lahendust, mille abil loodavad teadlased muuta tänaseks kasvanud keeruka ühiskonna jätkusuutlikuks. Nad loodavad universaalse kodanikupalga abil lahutada teineteisest teenistus ja tarbimine. Lewis ja Maslin tahavad muuta mentaliteeti, et kõvasti tööd rüganud inimene tunneb õigustust vastutustundetult tarbida, pidades seda oma töö teenitud tasuks.

Lahenduse teine pool seisneb nõndanimetatud poole Maa kontseptsioonis. Selle kohaselt võtab inimkond endale õiguse poolele planeedist ning poole jätaksime kõikidele teistele liikidele sääraselt, et need saaksid suures osas segamatult tegutseda. Poole Maa mõte ei tähenda siiski massilist ümberasustamist, vaid pigem piltliku jaotust, et inimese kasutada on pooled looduslikest ressurssidest.

Oma ideesid on Lewis ja Maslin pikemalt avanud raamatus «The Human Planet: How we created the Anthropocene» ehk «Inimese planeet: kuidas lõime antropotseeni».

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles