Ferrari taga seisev töösturite dünastia hakkab investeerima idufirmadesse

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Exori tegevjuht John Elkann Ferrari roolis.
Exori tegevjuht John Elkann Ferrari roolis. Foto: HANDOUT / REUTERS

Fiat Chryslerit ja Ferrarit juhtiv võimas Itaalia töösturite perekond Agnellid kavatsevad nüüdsest hakata paigutama suuri rahasid idufirmadesse.

Agnellidele kuuluv ettevõte Exor, mida nad kasutavad Fiat Chrysler Automobiles'i ja Ferrari kontrollimiseks, eraldas 100 miljonit dollarit, et asutada fond nimega Exor Seeds. Läbi fondi on investeeritud juba ligemale 20 miljonit dollarit 11 erinevasse USA ettevõttesse, millest üks tegeleb näiteks rinnavähi tuvastamise tehnoloogia arendamisega ja teine vanuritele mõeldud finantsteenuste loomisega, kirjutab The Wall Street Journal.

Agnellide jaoks on tegu täiesti uue sammuga, sest siiani on perekonda seostatud peamiselt Itaalia suurtööstusega. Fondi loomine näitab, et Exoril on head ajad, sest Agnellide perekond on lähiminevikus maadelnud mitmete suurte finantsprobleemidega.

2004. aastal sattus Fiat peaaegu pankroti äärele. Perekond oli investorite poolt suure surve all ning toona oli alles hiljuti surnud ka perekonna pea Umberto Agnelli, kes jõudis juhtida pereäri vaid vaevu aasta pärast oma venna Gianni Agnelli surma.

Praegu on Exori aktsia peaaegu rekordkõrgusel ja perekond omab neist aktsiatest üle 50 protsendi, väärtuses kaheksa miljardit dollarit.

Enamus Exor Seedsi praegustest investeeringutest paistab olevat seotud vanurite ja tervisehoiuga. Tegu on sektoriga, mis muutub Lääne ühiskondade vananemisega üha väärtuslikumaks. Exor Seeds investeeris varem sellel aastal neli miljonit idufirmasse True Link (10-protsendine osalus), kes arendab vanuritele ja neid hooldavatele perekondadele mõeldud finantsteenuseid.

Exor Seedsi investeeringute hulka kuuluvad ka Hexa & Co., mis arendab välja vanuritele mõeldud e-kaubanduse teenust ja Reflexion, mis töötab vähiravimite kallal.

Vaatamata praegustele investeeringutele võib Exor Seeds enda sõnul investeerida ükskõik millisesse riiki ja ükskõik millisesse sektorisse või tööstusharusse. Exor tahtis möödunud aastal investeerida ka Itaalia idufirmadesse, kuid ei leidnud endale midagi meelepärast.

Exor omab (muuhulgas) 29 protsenti Fiat Chryslerist, 23 protsenti Ferrarist, 27 protsenti traktorite ja veokite tootjast CNH Industrial ning 43 protsenti majandusväljaandest The Economist. Samuti kuulub neile ligemale kaks kolmandikku Itaalia jalgpallimeeskonnast Juventus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles