Kaupade hinnad jätkavad muudkui tõusmist (2)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanpol ostukorv, pood, ladu
Kanpol ostukorv, pood, ladu Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Tarbijahinnaindeks tõusis mais võrreldes aprilliga 0,3 protsenti ja võrreldes eelmise aasta maiga kolm protsenti, teatas statistikaamet.

Kaubad olid 2017. aasta maiga võrreldes 3,4 protseti ja teenused 2,4 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta maiga võrreldes tõusnud kaheksa protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 1,7 protsenti.

Eelmise aasta maiga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim eratranspordi ekspluatatsiooni kallinemine, mis andis kogutõusust üle veerandi. Bensiin oli 14,8 protsenti ja diislikütus 11,9 protsenti kallim kui 2017. aasta mais.

Ligi veerandi kogutõusust andis alkohoolsete jookide 13,6-protsendine ja tubaka 5,5-protsendine kallinemine. Sellest omakorda kaks kolmandikku andis 32,7 protsenti kallinenud õlu. Toit ja mittealkohoolsed joogid andsid kogutõusust üle viiendiku, millest omakorda 60 protsenti andsid 5,4 protsenti kallinenud piim, piimatooted ja munad, 12 protsenti kallinenud valmistoit ja 9,5 protsenti kallinenud värske köögivili.

Toidukaupadest on mulluse maiga võrreldes enim kallinenud munad (35 protsenti), külmutatud puuvili ja marjad (28 protsenti) ning või (23 protsenti). Enim odavnes suhkur (21 protsenti).

Aprilliga võrreldes olid mais tarbijahinnaindeksi suurimaks mõjutajaks toit ja mittealkohoolsed joogid. Munad olid mais 15,2 protsenti ja tordid-koogid viis protsenti kallimad kui eelmisel kuul. Suuremat mõju kuumuutusele avaldas veel majutus ja toitlustus, kus hinnatõus oli vastavalt 9,4 protsenti ja üheksa protsenti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles