Karjuse tapmine vallandas Hiinas mongolite protestid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjus. Pilt on illustratiivne.
Karjus. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX.

Hiina põhjaosas Sise-Mongoolia autonoomses piirkonnas protestivad sel nädalal valitsushoonete eest tuhanded etnilised mongolid, tegemist on harvaesineva väljaastumisega üldiselt rahumeelses regioonis.


Ühe USA inimõiguslaste rühmituse andmetel, mis on riputanud internetti üles ka fotosid sündmuskohalt, ühines protestijatega Xilinhoti linnas eile ligikaudu 2000 Mongoolia üliõpilast.

Protestid vallandusid selle peale, et hiinlasest veoautojuht ajas 10. mail väidetavalt tahtlikult alla mongolist karjuse, kes hukkus.

Juhtum, mille peale Hiina valitsus väidetavalt midagi ette võtnud pole, on kohalikke mongoleid sügavalt kurvastanud.

Erinevalt tiibetlastest ja uiguuridest, kes vastavalt 2008. ja 2009. aastal massiliselt üles tõusid, ei ole mongolid reeglina Hiina võimu peale pahandanud.

Valitsuse andmetel jäi karjus nimega Mergen auto alla ja lohises sellega kaasa 145 meetrit. Mergen oli organiseerinud teisi karjuseid, tõkestamaks sütt vedavate veoautode liikumist, mis nende sõnutsi rikuvad karjamaid ning seavad ohtu nende elatise.

Sise-Mongoolia, mida mongoli rahvuslased ja teisitimõtlejad nimetavad Lõuna-Mongooliaks, võtab enda alla enam kui 10 protsenti Hiina territooriumist ja on riigi suurim söetootja. Viimastel aastatel on sinna rajatud sadu uusi kaevandusi.

«See kõik tähendab, et siia tuleb rohkem hiinlasi, kes ajavad mongolid minema. Nad hävitavad keskkonna ja röövivad meie maavarad,» ütles New Yorgis paiknevale Lõuna-Mongoolia inimõiguste infokeskusele Sise-Mongoolia küberdissident Bayaguut.

Pärast aastakümnete pikkust riigi poolt julgustatud hani hiinlaste sisserännet on mongolid tänaseks Sise-Mongoolias vähemuses, 24 miljonilise elanikkonna hulgas on neid vaid umbes 5 miljonit.

Vastuseks protestidele on Hiina valitsus lubanud olukorraga tegeleda. Riigimeedia teatel on tapmiskahtlustuse saanud ja arreteeritud kaks meest.

Tulevaks esmaspäevaks on mongoli dissidendid kuulutanud välja massilised meeleavaldused piirkonna pealinnas Hohhotis.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles