Kahtlus: Cambrige Analyticsi tegevjuht virutas 8 miljonit dollarit (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cambridge Analytica endine juht Alexander Nix.
Cambridge Analytica endine juht Alexander Nix. Foto: PA / PA Wire/PA Images/Scanpix

Investorid, kes rahastasid Facebooki massiivse andmelekkega seotud andmeanalüüsifirmat Cambridge Analytica, kahtlustavad, et endine tegevjuht Alexander Nix võttis ettevõttest enne selle kokkukukkumist kaheksa miljonit dollarit, kirjutab Financial Times.

Mitu vaidlusega seotud allikat kinnitasid majanduslehele, et raha võeti välja vahetult pärast seda kui Nix sai teada, et Briti meedia on kirjutamas ettevõtte rolli kohta Facebooki leketes.

Nende sõnul kaasas eelmisel aastal asutatud ettevõte nimega Emerdata selle aasta jaanuaris mõjukatelt investoritelt 19 miljonit eurot. Raha kasutamine oli mõeldud Cambridge Analytica ja sellega seotud ettevõtte SCL Group ülevõtmiseks ja rebrändimiseks eesmärgiga laiendada ettevõtte teenuseid ja võita rohkem pakkumisi.

Allikate sõnul liikus raha kiiresti, osaliselt maksmata reklaami- ja teiste klientide arvetele, osa sellest võttis välja aga Alexander Nix. Mõned allikad ütlesid, et Nix on andnud mõista, et plaanib osa raha tagasi maksta. Ühe allika sõnul võttis Nix raha bilansiväliseks tehinguks.

Cambridge Analytica pankrotitoimikud näitavad, et ettevõte sai Emerdatalt 8,8 miljonit dollarit laenu enne, kui see jõudis administratsioonini ja pole ka selge, milleks see oli ette nähtud. Võladokumentide kohaselt klassifitseeriti võlg tagamata mitteprioriteetseks, ning

 et seda ei pruugita tagasi maksta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles