Shell püüdleb Vene Arktikasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Royal Dutch Shelli tegevjuht Peter Voser.
Royal Dutch Shelli tegevjuht Peter Voser. Foto: SCANPIX.

Royal Dutch Shelli tegevjuht Peter Voser on pidanud läbirääkimisi Vene mõjuvõimsa energiatsaari, asepeaministri Igor Setšiniga. Jutuks on olnud koostöö Arktikas ja Mustas meres.


Venemaa otsib alternatiive Rosnefti ja BP läbikukkunud strateegilisele partnerlusele.

Jutuajamine Moskvas leidis aset vaid paar päeva pärast seda, kui Rosnefti ja BP 16 miljardi dollarilise aktsiavahetuse tähtaeg läbi sai.

Koosolekult ei puudunud Rosnefti tegevjuht Eduard Khudainatov, muuhulgas arutati ka võimalikku koostööd väljaspool Venemaad. Jutuks tulid ühtlasi Shelli käimasolevad projektid Sahhalin-2 ja Sahhalin-3.

Shell keeldus kommenteerimast, kas koosolek oli kavas juba enne BP ja Rosnefti partnerluse kokkuvarisemist. Samas ei ole firma kunagi varjanud oma huvi laienemise vastu Venemaal.

Firma sõlmis Rosneftiga «strateegilise partnerlepingu» juba aastal 2007, kuid ühtegi ühistegevust veel käivitatud ei ole.

Shell kinnitas, et ei ole pakkunud venelastele oma aktsiaid.

Kui BP partnerluse tähtaeg möödunud nädalal läbi sai, ütles Rosneft, et nende «käed on nüüd vabad» pöördumaks Arktika koostööettepanekutega teiste suurfirmade nagu Shelli, ExxonMobili ja Chevroni poole.

Endise Rosnefti juhatuse esimehena oli Setšin ise see, kes BP-partnerlust korraldada üritas. Üritus takerdus BP olemasoleva Vene ühisettevõtte TNK-BP vastuseisu taha.

Setšin, kes tänaseni Vene asepeamnistrina energiasektori eest vastutab, ütles, et Rosnefti uksed on BP jaoks lahti ka edaspidi. Ka Briti grupp on rõhutanud, et kavatseb läbirääkimisi jätkata.

Vene energeetikaminister Sergei Šmatko ütles aga esmaspäeval ajakirjanikele, et BP-Rosnefti diil on praegusel kujul surnud.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles