Süüdistus: Vene Telegram varastas Eestist tehnoloogia

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pavel Durov.
Pavel Durov. Foto: ALBERT GEA/REUTERS/Scanpix

Eesti ettevõte Cryptocean esitas Moskva kohtusse hagi Venemaa juhtiva elektrooniliste sõnumite vahendaja  Telegram vastu, süüdistades konkurenti isiku tuvastamise tarkvara lahenduse varguses.

«Telegrami asutaja Pavel Durov võis meie tehnoloogia kopeerida pärast aasta alguses toimunud esitlust,» ütles Gennadi Paškurlatov Postimehele. «Me ei soovinud oma tehnoloogiat kellelegi üle anda või müüa, tahtsime sellega ise teenima hakata.»

Seda, kuidas täpselt Durov Cryptoceanile kuuluva tehnoloogia omastas, Paškurlatov täpsustada ei soovinud. Kuid Zamoskvoretski kohtule esitatud hagis väidetakse, et Telegrami maikuus välja käidud nn krüptopass langeb Eesti firma tootega kokku nii kasutusvõimaluste, väljanägemise kui ka tööpõhimõtte poolest.

«Tegemist on blokiahelate tehnoloogial põhineva isiku kiire tuvastamise platvormiga, mis vabastab inimese vajadusest esitada suurt hulka dokumente,» rääkis Paškurlatov. «Me asutasime ettevõtte Cryptocean tänavu aprillis Tallinnas just selleks, et kaasata meie poolt välja töötatavatele tehnoloogiatele investeeringuid.»

Interfax kirjutas teisipäeval, et Zamoskvoretski kohus peatas Cryptoceani kaebuse arutamise, nõudes hagejalt 5. juuniks täiendavaid dokumente. Kohut ei rahuldanud esitatud hagi vormistus ja sisu ning samuti lisatud dokumendid.

«Meie advokaadid tegelevad dokumentide koostamisega,» kinnitas Paškurlatov.

Cryptocean pöördus kohtusse, et saada tunnustust oma autoriõigusele Telegrami kasutatava programmi suhtes ning saavutada see, et konkurent peataks selle kasutamise.

Hagi kohaselt korraldati 1. veebruaril investorite kaasamiseks suletud esitlus, mille käigus näidati muude toodete seas ka nn krüptopassi toimimist. Pärast esitlust kogu toodet puudutav informatsioon suleti kaitseks kopeerimise eest. Aprillis omandas Cryptocean oma toodetele, mis loodi ajavahemikus detsembrist 2016 kuni jaanuar 2018, autoriõigused.

Tänavu veebruaris ja märtsis kaasas Telegram ligi 1,7 miljardit dollarit, et arendada tehnoloogiat Telegram Open Network. Mai alguses kirjutas Vedomosti, et Durovile kuuluv sõnumifirma katsetab suletud režiimis uut tehnoloogiat Telegram Passport.

Telegram on Londonis registreeritud nn pilvetehnoloogial põhinev sõnumi ja sidesüsteem, mille asutas Venemaa ettevõtja Pavel Durov. Väidetavalt  200 miljoni kasutajaga Telegrami turvasüsteeme on asjatundjad teravalt kritiseerinud. Venemaa võim on püüdnud Telegrami tegevust takistada  süüdistusega, et seda kasutatakse ebaseaduslike ürituste korraldamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles