Ratas: elektrisüsteemide ühildamine Euroopaga annab varustuskindluse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas kohtus Tallinnas Poola kolleegiga.
Peaminister Jüri Ratas kohtus Tallinnas Poola kolleegiga. Foto: Sander Ilvest

Peaminister Jüri Ratas ütles pühapäeval oma Poola ametikaaslase Mateusz Morawieckiga kohtudes, et Balti elektrisüsteemide ühildamine Euroopaga on väga oluline energiajulgeoleku küsimus ja annab tarbijale varustuskindluse.

«Eesti, kõigi kolme Balti riigi elektrisüsteemide lahtiühendamine Venemaast ning ühildamine Euroopaga peab andma meie tarbijatele varustuskindluse. Tegemist on väga olulise energiajulgeoleku küsimusega,» vahendas valitsuse kommunikatsioonibüroo Ratase sõnu.

Balti elektrisüsteemide ühildamiseks läbi Poola Euroopaga on töös kolm võimalust: kaks vahelduvvooluliini, üks vahelduvvooluliin või üks vahelduvvooluliin koos ühe alalisvooluühendusega. Juunis valmivad uuringud, millest selgub sobivaim lahendus.

«Eestile on parim lahendus see, millega ei kaasne täiendavaid püsikulusid ning mis tagab kõrge varustuskindluse pikemaks ajaks,» märkis Ratas.

Peaministrid kõnelesid ka 11.-12. juulil toimuvast NATO tippkohtumisest ning Atlandi-ülestest suhetest. Ratase sõnul loodab ta NATO tippkohtumisel näha tugevat ja ühte hoidvat allianssi, kus liitlased jagavad ühiseid kohustusi.

Üks olulisi aruteluteemasid Morawieckiga oli Ratasel ka Euroopa Liidu eelarvekava aastateks 2021-2027.

«Eesti saab ka järgmisel eelarveperioodil Euroopa Liidult tunduvalt rohkem tagasi, kui ise ühisesse eelarvesse sisse maksab. Paljudes olulistes küsimustes on Eesti ja Euroopa Komisjon ühel meelel, kuid on ka eriseisukohti. Ühtekuuluvuspoliitika ja põllumajanduspoliitika raha vähenemisega me rahul ei ole, kuigi juba praegu on komisjon osaliselt meie huviga arvestanud ja langus on eeldatavast sujuvam,» rääkis Ratas.

«Samuti on Eestile oluline teema lisavägede kiirem liigutamine ja vägede suurem valmisolek,» ütles Ratas ning lisas, et USA kohalolek Poolas on hea ning see võiks olla suurem ka Balti riikides.

Pühapäeva õhtul jõuavad Tallinnasse ka Läti peaminister Māris Kučinskis ja Leedu peaminister Saulius Skvernelis. Balti ja Poola valitsusjuhid sõidavad koos Tabasallu, kus istutavad Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva auks tammepuud. Seejärel tutvuvad peaministrid Laulasmaal Arvo Pärdi keskuse valmimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles